Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Emelkedik a gyermekbántalmazások száma

A gyermekek testi, lelki bántalmazása egyre nagyobb méretet öltött az elmúlt évek folyamán. A közelmúltban szexuális zaklatás áldozatává vált egy tizenéves lány. Bálint Gabriella a kistérségben működő Kapcsolat Központ főigazgatója sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet: minden olyan esetben, amikor csak a gyanúja is felmerül a gyermekek bántalmazásának az intézmény rendőrségi feljelentést tesz. A főigazgató egyúttal a lakosság segítségét is kéri, hogy egyetlen ügy se maradhasson titokban.

Vásárhelyen közel 11 ezer 18 év alatti gyermek él, s egy részük nap mint nap ki van téve a gyermekbántalmazás veszélyeinek. A Kapcsolat Központ munkájának köszönhetően számos esetre fény derült már.

– Kérni szeretnénk mindenkit, aki áldozata vagy tanúja volt hasonló eseménynek, jelezze a hatóságok felé. A Kapcsolat Központ is mindent megtesz a gyermekek védelmének érdekében – nyilatkozta Bálint Gabriella, a Kapcsolat Központ főigazgatója.

A Gyermekjóléti Szolgálat támogatását kapó gyermekek közül 2008-ban 16-ot, 2009-ben 17-et bántalmaztak fizikailag. A lelki bántalmazottak száma tavalyelőtt 22 volt, egy évvel később 41-re növeledett. Az elmúlt évben két szexuális zaklatásra is fény derült, a harmadik ügyben -amely a közelmúltban történt- még tart a nyomozás. Ezekben az esetekben a legfontosabb a mielőbbi intézkedés, mind a gyermek védelme, mind az elkövető megfelelő büntetése érdekében.

– Az eseteket bejelenthetik a Gyermekjóléti Szolgálatnál, de magánszemélyként a hatóságokat is értesíthetik. A Kapcsolat Központ nem hatóság, de minden egyes esetben, amikor akár csak a gyanúja is felmerül a gyermekek bármilyen bántalmazásának rendőrségi feljelentést teszünk  – mondta el a főigazgató.

Világszerte évente több millió bántalmazott gyermekről szereznek tudomást a hatóságok, és ezek csak a feltárt, nyilvánosságra került esetek. A félelem és a szégyen miatt soha ki nem derülő ügyek számát felbecsülni is nehéz.

Megszakítás