Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Emlőrák elleni küzdelem: magyar és román orvosok tanulnak Vásárhelyen

Magyar és román szakorvosok fogtak össze az emlőrák elleni küzdelem érdekében. Egy másfél évig tartó nemzetközi program során Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Aradon digitalizálják a mammográfiát, képzéseket tartanak a szakorvosok és ápolók számára, illetve Romániában is megkezdődhet egy szervezett emlőszűrési program. Világhírű szakemberek részvételével háromnapos konferenciát tartanak Hódmezővásárhelyen, ahol a legmodernebb eljárásokat sajátíthatják el az érintettek.

A konferenciát Almási István polgármester nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy egy ilyen nemes cél mellé állhat a város. A megnyitón elhangzott adatokból kiderült, hogy világszerte egymillió nőnél regisztrálnak emlőrákot évente, s Magyarországon napi öt nő válik az emlőrák áldozatává. A képzés azért fontos, mert jelenleg a szűrés az egyetlen létező módszer a betegség visszaszorítására. Nem tudni ugyanis, hogy a mellrákot mi okozza. A rohamosan fejlődő újdonságokról a szakma egyik legelismertebb professzora, Tabár László tartott előadást.

– Sajnos nem tudjuk, hogy mi okozza az emlőrákot. Emlőrák mint olyan nem létezik, hanem húsz különböző betegséget nevezünk emlőráknak. Tehát nem olyan, mint a méhnyakrák, ahol tudjuk, hogy 80%-ban egy vírus okozza és ezért vakcináljuk a lányokat, hanem sajnos a következő lépést kell tennünk, tehát meg kell engednünk, hogy az emlőrák kifejlődjön és a másodlagos prevenciót használni, vagyis a szűrést. Olyan korán kell felfedezni és kezelni, amennyire csak lehet. Ennek módszere csakis a szűrés – fogalmazott prof. dr. Tabár László, radiológus.

Magyarországon a 45 és 65 év közötti nők szervezett szűrési program keretében, kétévente ellenőriztethetik magukat. Romániában viszont nincs szervezett szűrés, a társadalombiztosítás nem fizeti a nők átvizsgálását. Ezért különösen fontos az aradi egyetem számára a programban való részvétel.

– Ez a program lehetőséget nyit arra, hogy a gépek beszerzése után – mammográf beszerzése után – egy szervezett szűrést indítsunk be Aradon és ha lehet, legalább 30-40 ezer nőt szűrjünk át három év alatt – mondta Székely Orbán Csaba, aradi projektmenedzser.

Ha időben felfedezik a betegséget, akkor ez az egyik legnagyobb eséllyel gyógyítható rákfajta. A program célja tehát, hogy minél több nő életét mentse meg.

– Ennek nem csak társadalmi és gazdasági haszna van, hanem gyakorlatilag a családokban óriási haszon, hiszen egy feleség, anya elvesztése óriási veszteség egy családban – tette hozzá Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP programigazgatója.

 

Hódmezővásárhelyen az elmúlt három évben végzett, kitartó munka eredményeként az országos 47%-hoz képes közel 70 százalékos a nők átszűrtsége. Szakemberek szerint a szűrésen való magas részvételi arány már 10 év alatt látható javulást hozhat a halálozási statisztikában.

Megszakítás