Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Endre Béla kiállítás

Nagyszabású Endre Béla kiállítás nyílik március 1-jén a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Az alföldi festőiskola jeles képviselőjének munkásságát több mint 100 festmény és kerámiák segítségével ismerhetik meg a látogatók. A szakma azt reméli ettől a tárlattól, hogy árnyalni tudja az eddig háttérben maradt alkotó életművét.

 

2018-ban van Endre Béla halálának 90., Vásárhelyre való költözésének pedig 110. évfordulója, ezért a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum nagyszabású kiállítással készült. Az intézmény földszinti és emeleti termeiben már az utolsó simításokat végzik. Holnapra minden alkotás, azaz a bemutatásra szánt 120 festmény és a kerámiák is a helyükre kerülnek.

 

– Ilyen méretű és léptékű, mint ez a mostani kiállítás, évtizedek óta nem volt. Nem beszélve arról, hogy maga a művész is viszonylag háttérben maradt a XX. századi magyar festészetben. Itt az ideje- többen gondoljuk így a szakmából – hogy elő kellene hozni őt az árnyékból. Egy ilyen életműkiállítás nagyon jó apropó lehet erre. Bízunk benne, hogy az ország közvéleményével is el tudjuk hitetni, hogy Endre Béla a XX. század első felének egyik jelentős magyar tájképfestője, az alföldi festészet fontos figurája, megkerülhetetlen egyénisége- mondta Nátyi Róbert művészettörténész.

 

A Tornyai János Múzeum jelentős Endre Béla gyűjteménnyel rendelkezik, de érkeztek műalkotások a Nemzeti Galériából és a szegedi Móra Ferenc Múzeumból is. Sőt a város és a környék lakosságát is sikerült mozgósítani, hiszen számos lappangó kép is előkerült.

 

– Nem panaszkodhatunk, jó néhány olyan képpel találkozhatunk, amit eddig nem ismertünk, illetve találkozhatunk olyan festményekkel is, amelyekre az elődök már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek, bizonyos kiállításokon és katalógusokban megjelentek, de aztán eltűntek. Mi ezt úgy hívjuk, hogy lappangó képek és ezek közül is jó pár szerepel a kiállításon- tette hozzá a művészettörténész.

 

Az alkotó sokoldalúságát bizonyítja, hogy az egyes termek különböző tematikáknak adnak helyet: tájképek, csendéletek, enteriőrök, illetve a Tisza és a mártélyi holtág is külön csoportot alkotnak. Endre Béla sajátos világa szobabelsőben is megjelenik, ahol a látogatók a kerámiáit is megcsodálhatják, ugyanis a Majolikatelep létrehozása is az ő nevéhez fűződik. Az életműkiállítás március 1-jén délután 5 órakor nyílik meg a Tornyai János Múzeumban.

Megszakítás