Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Energetikai korszerűsítés az Erzsébet Kórházban

Jól halad az Erzsébet Kórház „A” épületének energetikai korszerűsítése. Ennek keretében többek között kicserélik az elavult nyílászárókat, megújul a melegvizes hálózat és egy új kazánházat is kialakítanak. A felújítással éves szinten félmillió forint megtakarítás érhető el, ugyanakkor a betegek komfortérzete is javul.

Az Erzsébet Kórház „A” épületének felújítása még február végén elkezdődött és azóta is gőzerővel folynak a munkálatok. Az energetikai korszerűsítést a melegvizes rendszer sorozatos meghibásodása valamint a megemelkedett energiaárak indokolták.

– Az összes nyílászárót kicserélik, az épületben teljesen új lesz a melegvizes hálózat, egy cirkulációs rendszert alakítanak ki, valamint ehhez a projekthez kapcsolódva a régi kazánház is megszűnik, amely kevésbé hatékonyan működő, gázfűtésű kazánház volt, és ehelyett új kazánok kerülnek elhelyezésre az épületben – mondta dr. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház–Rendelőintézet főigazgatója.

A kivitelezés összköltsége 308 millió forint, melynek a felét az Európai Unió KEOP pályázata és a magyar állam finanszírozza, a fennmaradó részt pedig az önkormányzat állja. A felújítás az épület nyugati szárnyán már szinte kész, hiszen az ablakok cseréjét és a gépészeti munkálatokat elvégezték. Hamarosan a szakemberek a keleti szárnyra költöznek át. A munka fázisait úgy kellett megszervezni, hogy ne zavarják a betegek nyugalmát. Ennek érdekében az itt található aktív osztályokat átcsoportosították a kórház más részeire.

– Nem könnyű úgy a felújítás, hogy közben működik a kórház, de azt gondolom, hogy a betegek ebből nem sokat érzékelnek. Igyekszünk minden olyan körülményt kizárni, amely az építkezés során adódhat. Nem is volt még erre panasz – tette hozzá a főigazgató.

Az „A” épület korszerűsítésének augusztus végére kell befejeződnie. A kórház azt reméli, hogy mindezzel a betegek megelégedésére szolgálnak, és sikerül éves szinten félmillió forintot megspórolni az energiaszámlákon.

Megszakítás