Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Energia Nap konferencia az energiahatékonyság javításáért

Az energiahatékonyságra és a megújuló energiaforrások hasznosítására igyekszik felhívni a figyelmet a Governee nemzetközi projekt, amelynek Hódmezővásárhely is részese.  Az öt ország hét partnere által létrehozott környezetvédelmi projekt célja a középületek és műemléképületek energiahatékonyságának javítása. A témával kapcsolatban csütörtökön konferenciát tartanak a városházán, amelyre minden érdeklődőt várnak.

A “Jó kormányzás az energiahatékonyság területén” című projekt 2010-ben indult, öt európai ország hét partnervárosa vesz részt benne, amelyek között a vezető szerepet Hódmezővásárhely tölti be. A kezdeményezés a középületek és műemléképületek energiahatékonyságának javítását, és a megújuló energia hasznosítását szolgálja. Az Európai Uniós pályázat teljes költségvetése 2.250.000. euró, amelyből Hódmezővásárhely 622 ezer euró felett rendelkezik.

– A projekt konkrét célja a köz- és műemlékvédelmi épületek energiahatékonyságának javítása. Ez Hódmezővásárhelyen egy intelligens épületenergia figyelő rendszer telepítését foglalja magába. A városban mindez 40 mérési pont kiépítését jelenti, a műszer áram-, távhő-, illetve gázfogyasztási adatokat fog mérni 22 intézményben – mondta Baksics Erika projektmenedzser.

Ezek a mérési pontok vezeték nélkül kommunikálnak egy központi adatbázissal és ezen keresztül a rendszerben elérhetőek összehasonlíthatóak, elemezhetőek, így különböző fogyasztási trendeket lehet belőle kikövetkeztetni. Ezek az adatok a későbbiekben különböző fogyasztási irányzatokat határozhatnak meg. A programban ezen felül innovatív napelemeket is tesztelnek, elősegítve a hatékonyabb energiafelhasználást.

– Mint ahogy a program címe is tükrözi, a jó kormányzás a cél, vagyis a politikai szereplők döntéshozással, tervezéssel kapcsolatos kompetenciáit szeretnénk erősíteni, fejleszteni, energiatudatos várostervezését elérni, valamint a tervezésbe beépíteni a projekt eredményeit – tette hozzá Baksics Erika.

Hódmezővásárhely az egyetlen magyarországi város, amelyik részt vesz a Governee programban. Az épületenergetikai monitoring rendszer már gyűjti az adatokat többek között a Polgármesteri Hivatalban, a vízmű és a HVSZ Zrt. irodaházában, a HISZK Eötvös József Székhelyintézményében és Kalmár Zsigmond Tagintézményében, a fűtőműben, a szociális otthonban és a bölcsődékben. Minderről részletesen csütörtökön délelőtt a Városházán hallhatnak egy szakmai konferencián, amelyen a projekt tartalmába is betekintést kaphatnak az érdeklődők.

Energia nap 2012. konferencia és GovernEE helyi kiállító terem megnyitása

2012. június 28.

NAPIREND

Energiahatékonysággal kapcsolatos helyi kiállító terem megnyitása

Helyszín: 6800 Hódmezővásárhely, Városház u. 1., Aula

10.00 – 10:30 Köszöntő, kiállító terem megnyitása: Dr. Kószó Péter,
alpolgármester
10:30 – 10.45 Sajtótájékoztató

Energia Nap konferencia

Helyszín: Hódmezővásárhely MJV Polgármesteri Hivatal, Házasságkötő terem
6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 1.

10.45 – 11.00 Érkezés, regisztráció
11.00 – 11.10 Konferencia megnyitása. Köszöntő: Benkő Zsolt, települési képviselő
11.10 – 11.20 Baksics Erika, projektmenedzser: “A GovernEE projekt ismertetése”
11.20 – 11.35 Rókus Ákos, általános referens, Hódmezővásárhely MJV Önkormányzata: “Hódmezővásárhely energia politikája – konkrét példákkal illusztrálva”
11.35 – 11.55 Walterné Böngyik Terézia, Zöld Kapocs munkaközösség vezető: “A fiatal generáció környezettudatos nevelése”
11.55 – 12.15 Kávé szünet
12.15 – 12.35 Szőke Tamás, kereskedelmi igazgató helyettes, Tungsram-Schréder Világítástechnikai Berendezések Zrt.: “Hódmezővásárhelyi mintaprojekt az energiahatékonyság
témakörében”
12.35 – 12.55 Baranyiné Pataki Erzsébet, Öko-Centrum: Megvalósult napelem rendszerek a környezet és költség kímélés jegyében
12.55 – 13.00 Összefoglaló, zárszó

A konferencián való részvétel ingyenes.
A GovernEE Projekt és a konferencia a CENTRAL EUROPE Program keretében, az Európai
Regionális és Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Megszakítás