Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Épül az új óvoda Mezőváriban

Megkezdődött a kárpátaljai magyar település, Mezővári új óvodájának építése. Már kiásták a hódmezővásárhelyi lakosok és vállalkozások adakozásából készülő intézmény alapjait. A tervek szerint a következő télen új épületbe költözhetnek a mezővári gyermekek.

 

Télen üresen áll a kárpátaljai magyar település, Mezővári régi óvodája. Az épület felfűtésére háromvagonnyi szén kellene, de évek óta nem tudja állni a 3000 fős település ennek költségét. Az időjárástól függően hónapokig szünetel a téli nevelőmunka a faluban. Ez azonban hamarosan megváltozik, ugyanis elkezdték építeni az új óvodát.

 

– Két dédunokám van. Remélem, már az új intézménybe járhatnak – árulta el a kárpátaljai településen élő Szarka Erzsébet.

 

A régi épülettel szemben már látható az új ovi alapja. Két-három hét múlva látványos szakaszába érhet az építkezés. A középen lévő cölöpöket bevasalják, a 6 méteres vasbetonszerkezetnek ezek lesznek a tartópillérei. Ha minden jól megy, akkor szeptemberre már állhat az Európai Uniós elvárásoknak megfelelő létesítmény.

 

– Úgy tervezzük, hogy nyolcvan férőhelyes lesz az óvoda, de az épület kialakítása azt is megengedi, hogy más beosztásban gondolkozzunk. Játszótér, járda, parkoló is készül. Gyönyörű szép óvodánk lesz – hangsúlyozta Salamon Elemér, Mezővári polgármestere.

 

Az építkezést egy kárpátaljai cég végzi, az új intézmény a Beregszászi Református Egyházközség fenntartásába kerül, amely magyar alvállalkozókat is toboroz. Eddig a helyi fuvarozók vettek részt a munkában és vízvezeték-szerelő is jelentkezett már, így a beruházás az ott élő gyerekek mellett a falunak is fontos.

 

– Ahol óvodát építenek, ott bíznak a jövőben. Annak, hogy óvodát építünk, megtartó ereje van, mert a családok is azt mondják, lesz hová beadni a gyereküket, tudnak munkát vállalni. Itt, a szülőföldünkön boldogulhatunk – emelte ki Zán Fábián Sándor, a Beregszászi Református Egyházközség püspöke.

 

A tervek alapján 150 millió forintból valósul meg a beruházás. Az új épületre Hódmezővásárhelyről több mint 65 millió forintot ajánlottak fel a helyi lakosok és cégek.

 

– Talán a határon túli magyarok közül a kárpátaljaiak vannak a legnehezebb helyzetben gazdasági és politikai értelemben is. Hódmezővásárhelyen már sokan tudják, hogy Mezővári egy 100%-ig magyarok által lakott település. Ők ott akarnak élni, ott képzelik el a jövőjüket, csak pár kilométerre vannak a határtól. Tudunk segíteni abban, hogy ez a közösség fennmaradjon, a magyar gyerekeket magyar óvodában tanítsák – emelte ki Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármester.

 

A gyűjtés az építkezés alatt is folytatódik, az adakozók az önkormányzat erre elkülönített számlájára (11500092-11088592) készpénzt utalhatnak, de természetbeni felajánlást is tehetnek például munkaerő vagy építési anyag formájában.

Megszakítás