Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Erdélybe látogatnak a Bethlen Gimnázium diákjai

A Határtalanul program keretében Erdélybe utazhatnak bethlenes diákok, akik többek között betekintést nyerhetnek az Árpád-ház történetébe, és Segesvár középkori óvárosában emlékezhetnek Petőfire. Az utazást előkészítő projekt héten dr. Kószó Péter alpolgármester Erdélyről tartott rendhagyó órát a gyerekeknek.

435 millió forint áll a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. rendelkezésére, hogy 2012-ben az általános iskolák, szakiskolák és gimnáziumok a Határtalanul program során olyan tanulmányi kirándulások megszervezésére pályázhassanak, melyeknek keretében megismerkedhetnek a határon túli, magyar lakta települések kulturális és természeti értékeivel, valamint lehetőségük nyílik a külhoni magyar iskolákkal való kapcsolatfelvételre.

Sikerrel pályázott a Határtalanul programra a Bethlen Gábor Gimnázium, melynek során többek között Nagyszalonta, Nagyvárad, Csucsa és Kolozsvár városába látogatnak el június 9. és 15. között a gyerekek. Az utazást előkészítő projekt héten dr. Kószó Péter alpolgármester Erdélyről tartott rendhagyó órát a tanulóknak, melyben arról beszélt, hogy sokszor magyarságunkat nem itthon tudjuk igazán értékelni, hanem akkor, ha azt is megismerjük, hogyan élik a határon túliak a mindennapjaikat, majd személyes élményeiből ragadott ki egy-egy epizódot.

– A legfelemelőbb, amikor Lakán az unitárius templom mellett megálltunk, Havasi doktornő is velünk volt a férjével egy 1996-os kiránduláson, és a templom udvarából az ottani sírok közül a Firtos hegyre ránéztünk, ahol a szikla egy ló alakzatot ábrázol – mondta dr. Kószó Péter alpolgármester.

A több mint 827 ezer forint összegű pályázatból megvalósuló kirándulás során, 26 hetedik osztályos gyermek utazhat Erdélybe, hogy a rendhagyó tanórákon az irodalom, a történelem, vagy akár a természetismeret területén is autentikus környezetben zajló foglalkozásokon vehessen részt.

– Sok szép helyre fogunk ellátogatni, ezek közül kiemelném a nagyenyedi kirándulásunkat, ahol testvériskolánkkal fogjuk feleleveníteni a kapcsolatot. Leendő testvérosztályunk diákjaival fogunk találkozni – mondta Jenei Erzsébet, angol szakos tanár.

A Határtalanul program egyik célja, hogy az intézmények és a gyerekek között élő kapcsolatok alakuljanak ki, éppen ezért fontos a Bethlen Református Gimnáziumnak a nagyenyedi testvériskolájával, a Bethlen Gábor Líceummal való együttműködés. A gyerekek a kulturális programokon kívül nagyon várják a Szent Anna krátertóban való fürdőzést is.

Megszakítás