Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Erdélybe utaznak az érettségiző hódmezővásárhelyi diákok

A Határtalanul program keretében, a kormány támogatásával, a Rákóczi Szövetség szervezésében az ebben a tanévben érettségiző valamennyi hódmezővásárhelyi diák ellátogat Erdélybe – közölte Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester hétfőn az alföldi városban.

 

Nagyon fontos, hogy a fiatalabb generációk megismerjék a Magyarországtól elszakított területeket, az ott élő embereket – mondta a politikus az országban egyedülálló kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón.

A hódmezővásárhelyi középiskolák e tanévben érettségiző 354 diákja az ötnapos utazás során megismerkedhet például a gazdag erdélyi szász város, Segesvár kulturális értékeivel, ellátogat Székelyudvarhelyre, a csíksomlyói Szűz Mária-kegytemplomba, megismerkedik a parajdi sóbánya föld alatti világával, megkoszorúzza Tamási Áron sírját Farkaslakán. Szekértúra keretében megtekintik a kazettás mennyezetű templomot Énlakán, ellátogatnak a fehéregyházi Petőfi-emlékműhöz és Bethlen Gábor marosillyéni szülőházához, valamint megismerik Csehétfalva kulturális, közösségi értékeit – ismertette a polgármester.

A diákok ingyenesen vesznek részt az utazáson, amelyen tanáraik segítségével közvetlenül ismerhetik meg az erdélyi magyarság múltját és jelenét, felfedezhetik a régió páratlan természeti, kulturális és történelmi értékeit – tette hozzá.

Grezsa István, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa kifejtette, a vásárhelyi önkormányzat kezdeményezése teljes mértékben beleillik a kormány politikájába, amely a világban élő 15 millió magyart egy nemzetként kezeli.

A tizenegy turnusban megszervezett úton – amelyek közül az első hétfő reggel indult el – a tanulók betekinthetnek egy eldugott unitárius falu mindennapjaiba, megismerhetik a székely rovásírás tárgyi emlékeit, és emellett meghatározó közösségi élmény részesei lehetnek, ami hozzásegíti őket ahhoz, hogy jobb emberekké és jobb magyarokká váljanak – hangsúlyozta a politikus.

Grezsa István közölte, bízik abban, hogy a novemberig tartó utazásokat a következő tanévekben is megszervezik az akkori végzős diákok számára.

Forrás: MTI

Megszakítás