Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Erdélyből és a Vajdaságból érkeztek állampolgársági esküt tenni Hódmezővásárhelyre

Tizenhatan érkeztek szerdán Erdélyből és a Vajdaságból Hódmezővásárhelyre, hogy a Polgármesteri Hivatal Dísztermében tegyenek ünnepélyes esküt, és átvegyék a magyar állampolgárságukat igazoló honosítási okiratot.

2011. január 1-je óta közel 1700 egyszerűsített honosítási kérelmet vettek át Hódmezővásárhelyen. A kérelmezők közül sokan a korábbi tiszteletbeli vásárhelyi polgárok közül kerültek ki, amely címeket elsőként 2005. március 15-én kaphatták meg a határon túli magyarság tagjai. A címnek az egyszerűsített honosítási eljárás lehetősége előtt volt különleges jelentősége, ám most is népszerű a külhoni magyarok körében.

– Nagy büszkeséggel tudom elmondani, hogy eddig 20 ezren kérték a Hódmezővásárhely tiszteletbeli polgára címet, és annak ellenére, hogy ma már lehetőség van arra, hogy egyszerűsített módon lehet kérvényezni a magyar honosítást, annak ellenére továbbra is érkeznek levelek, kérvények, és még mindig vannak olyanok, akik kérik – mondta dr. Kószó Péter alpolgármester.

A mai napon tizenhatan érkeztek Erdélyből és a Vajdaságból, hogy állampolgári esküt tegyenek a Polgármesteri Hivatal Dísztermében, majd átvegyék a honosítási okiratot dr. Kószó Péter alpolgármestertől, amellyel ezentúl igazolni tudják magyar állampolgárságukat.

A délvidékről érkezett Nyúl család tagjai már korábban vásárhely tiszteletbeli polgárai voltak, mai állampolgári esküjük pusztán hivatalossá tette azt, amely számukra már eddig is identitásuk fontos része volt.

– Úgy érzem, hazaértünk és felemelő érzés volt a számunkra – mondta Nyúl Viktória.

– Nekünk ez természetes volt. Gyermekkorunk óta ez az anyanyelvünk, nemzetiségünk. Magyar meséken, könyveken, magyar lelkülettel nevelkedtünk. Erre is neveljük a gyerekeinket, hogy rendkívüli dolog az, hogy a magyar nemzethez tartozunk – mondta Nyúl Zoltán.

Nyúl Zoltánnak és Viktóriának hét gyermeke van. Közülük ma öten tettek állampolgári esküt. Két nagyobb gyermekük már egyetemista Szegeden, így számukra a magyar állampolgárság választása már önálló döntés kérdése, ám szüleik őket is erre buzdítják.

Megszakítás