Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Éremesőt hozott a vásárhelyieknek a hapkido bajnokság

Orosz és magyar versenyzők szerepeltek hétvégén Budapesten a 2. Nemzetközi Hapkido Bajnokságon, ahol a hódmezővásárhelyi Máté Taekwondo és Hapkido Sportegyesület három tagja összesen hét arany- és négy bronzérmet szerzett.

A hapkido számos más harcművészet filozófiáját foglalja magába, nagy hangsúlyt helyezve az elmére, a testre és a szellemre. Az edzésben pontosságot és kitűnőséget, a társadalomban felelősségvállalást és az erő megfelelő használatát követeli meg. A Koreából származó hapkidot Magyarországon 2001 óta, Hódmezővásárhelyen Máté József, Zsolt és Gergő vezetésével 2008 óta gyakorolják a sportolók. Hétvégén Budapest adott otthont a 2. Nemzetközi Hapkido Bajnokságnak.

– Egyre népszerűbb és közkedveltebb a hapkido. A sportág színvonala is emelkedő tendenciát mutat. Bízok benne, hogy ez a jövőben is így marad. Koreában, az én hazámban ugyancsak a népszerűség jellemzi, nálunk még korábban megismerkednek ezzel a sporttal a gyerekek, mint itt Magyarországon. Ez a trend egyébként Európa szerte megfigyelhető – mondta Choi Kil Bong 8. danos nagymester.

Az önvédelmi technikákat felsorakoztató versenyen a vásárhelyi Máté Zsolt öt kategóriában indult, azaz megmérettette magát a rúgás, az esés, az önvédelem, a törés és a küzdelem versenyszámokban. A sportoló minden számot megnyert, így öt aranyéremmel térhetett haza. Törés technikában kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

– A rúgáson múlik minden. Ha valaki jól tud rúgni és megfelelően edzett az ehhez szükséges testrész, akkor szerintem nem létezik akadály. Mindenki saját magának építi fel a szintet és tudja, mi a maximum. Nekem az életem ez a sport. Én edző is vagyok, így igazából kevés időm marad a felkészülésre. Nehéz, de megpróbálom a legjobbat teljesíteni – mondta Máté Zsolt négyszeres Európa-bajnok, taekwondo 3.danos, hapkido 2.danos mester.

A Koreai Hapkido Sportegyesületnek külön iskolái vannak a sportágban. Ezek közül az egyiket a vásárhelyi Máté Taekwondo és Hapkido Sportegyesület irányítja.

– Jó verseny volt. Láttam jó technikákat, ügyes versenyzőket. Magyarországon több szervezet működik, mi a Do Am hapkidot képviseljük, amely a legnagyobb létszámmal működik. Az itt résztvevő sportolók valamennyien a mi tanítványaink. Több szeminárium, köztük nemzetközi oktatás is zajlott. Onnan kezdődött a mai verseny története – tájékoztatott Máté Zsolt, Európa-bajnok, taekwondo 4.danos, hapkido 2.danos mester.

A nemzetközi versenyen Máté Zsolt öt arany, Máté Gergő egy arany és kettő bronz érmet nyert. Tanítványuk, Tari Viktor Dávid egy arany és kettő bronz éremmel tért haza.

Megszakítás