Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Erős és megbízható kórházra van szükség a makói és a hódmezővásárhelyi térségben is

Minden olyan ellátás megmarad a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórházban, amely eddig működött; a hódmezővásárhelyi kórházzal való integráció következtében ugyanis kikerült a funkcióváltó kórházak sorából – közölte a fenntartó részéről a Dél-alföldi Térségi Egészségügyi Szolgáltató Központ igazgatója pénteken Makón.

Mészáros János elmondta: az együttműködés biztosítani tudja azokat a feltételeket, melyekkel a makói kórház összes funkciója és aktív ágyainak nagy része megtartható. Korábban szó volt róla, hogy a funkcióváltó kórházak közé kerülve aktív ágyainak jelentős részét elveszíti az intézmény, és megszűnhet a szülészeti, a gyermekgyógyászati és a neurológiai ellátás. Az együttműködésnek köszönhetően azonban ez nem történik meg – tette hozzá.

Dehelán Aurélia, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet orvos igazgatója elmondta: a tárgyalások következtében a szülészeti osztály megmarad, a gyermekellátást 24 órás ügyeleti rendszerben zavartalanul végzik a jövőben is. A neurológiát más intézményekhez hasonlóan a belgyógyászatba integrálva működtetik tovább.

Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója hangsúlyozta: mindkét térségnek erős kórházra van szüksége egy olyan rendszerben, amely biztonsággal tudja ellátni a betegeket; és bár döntés született a két intézmény együttműködéséről, a tagintézményeknek meg kell tartaniuk bizonyos fokú önállóságukat.

„Szeretném megerősíteni, hogy a kezdetektől fogva segítő kezet kívántunk nyújtani, hiszen a makói kórház nem volt abban a helyzetben, hogy minden funkcióját megtarthassa, és a mostani állás már sokkal előnyösebb, mint a néhány hónappal ezelőtti” – mondta a főigazgató. Hozzátette: minden aktív dolgozóra szükség van a rendszerben, hiszen „ma az egészségügyi dolgozók kincset érnek Magyarországon”.

Az együttműködés előnyei között említette, hogy az integrált formában működő intézmények könnyebben férnek hozzá uniós forrásokhoz.

(MTI)

Megszakítás