Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Erőszakszervezetek a történelemverseny fókuszában

Az erőszakszervezetek adták a fő témáját a Klauzál Gábor Általános Iskola által szervezett országos történelmi versenynek. A megmérettetésen több mint ötven hetedik és nyolcadik osztályos tanuló versengett.

Hosszú évek óta megszervezi történelmi versenyét a hetedik és nyolcadik osztályosok számára a Klauzál Gábor Általános Iskola. Kezdetben az intézmény épületében tartották, de az idő múlásával kinőtte magát az esemény és öt éve már, hogy az Emlékpont ad otthon a versenynek. Idén egy pályázatnak köszönhetően regionális verseny helyett országos megmérettetést szervezett az iskola tanári kara, valamint a közgyűjtemény munkatársai. A szaktárgyi vetélkedő három fordulóból áll. Az első levelező formában zajlott, a második, személyes találkozóra került sor az Emlékpontban.

A legtöbb kérdés az erőszakszervezetekhez kapcsolódott. A gyerekeknek a szükséges tudás megszervezéséhez a pedagógusok felkészítésén túl háttérirodalom is rendelkezésükre állt.

– A hetedikesek a csendőrség, zsandárság témakörében dolgoztak, a nyolcadikosok a koncepciós perek, az ÁVH és az ÁVO történetéről írtak – mondta Papp Enikő, a verseny társzervezője, a Klauzál Gábor Általános Iskola pedagógusa.

A gyerekek a komoly téma ellenére érdeklődőnek bizonyultak, hiszen annak ellenére, hogy közeledik a nyári szünet, félszáz diák érkezett a versenyre. A 80 pontos feladatlapokon egy órán keresztül dolgozhattak a versenyzők.

– Próbáltunk könnyed stílusban olyan feladatokat összeállítani, amelyek komoly tudást igényelnek. Volt rejtvény, vagyis lóugrásban kellett szavakat, szómagyarázatokat keresni, de képzelt riportot is készítettek, sőt a térképhasználat is nagyon fontos volt – tette hozzá Papp Enikő.

A megmérettetés harmadik, befejező fordulójára május 31-én, szintén az Emlékpontban kerül sor. Akkor már a múzeum kiállítótermeihez kapcsolódnak majd a feladatsorok. A résztvevők legjobbjai értékes könyvjutalomban részesülnek majd.

Megszakítás