Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Éves beszámolót tartott a Magyar Kerámiavárosok Szövetsége

A Magyar Kerámiavárosok Szövetségének egy éves évfordulóján a társulásban részvevő 10 település képviselői a Városháza dísztermében találkoztak újra. Ez alkalommal a kerámiával foglalkozó hazai központok beszámoltak arról, milyen eredményeket értek el az elmúlt évben.

A Magyar Kerámiavárosok Szövetségét Gödöllő, Hollóháza, Karcag, Kecskemét, Magyarszombatfa, Mezőtúr, Pécs, Sárospatak, Zalaegerszeg, valamint Hódmezővásárhely alkotja. A társaság megalakulását egy évvel ezelőtt azért Hódmezővásárhely kezdeményezte, mert itt több mint hétezer éves hagyománya van a kerámia művészetnek.

– Hódmezővásárhely múltjában az egyik legrégebbi emlék a Kökénydombi Vénusz. Nem véletlen, hogy éppen a kerámia megmaradása érdekében döntöttünk úgy 16 évvel ezelőtt Pannonhalmi Zsuzsával, hogy ahogyan a festészeti szimpóziumot is létrehoztuk, és immár 60. éve működik az Őszi Tárlat is, úgy a kerámia művészetnek is kell egy megtartó erőt biztosítani, ezért 15 éve elindítottuk a kerámia szimpóziumot – mondta Almási István polgármester.

Az itteni kerámiával foglalkozó gyárak összefogásának köszönhetően hat héten keresztül dolgozhatnak itt a művészek, akiknek 62 különböző anyag áll a rendelkezésére, és szinte ugyanennyi technológia közül választhatnak. Az itt készült alkotásokból a keramikusok a városnak is ajándékoznak, így több mint 300 darabos kerámia gyűjteménnyel büszkélkedhet már Hódmezővásárhely. A szövetség kialakításának szellemi hátterét tehát ez biztosította, ezért állt elő a város az összefogás gondolatával. Most pedig azért hívta össze újra a Magyar Kerámiavárosok Szövetségét, hogy mindenki számoljon be arról, milyen eredményeket ért el az elmúlt esztendőben.

– Többen érdeklődnek a szövetség iránt, akik még nem tagjaink, de szeretnének, így most ezeket a lehetőségeket fel lehet vetni, meg lehet keresni őket. Ugyanakkor beszélhetünk a professzionális programokról, az esetleges problémákról. Itt a nagy gyárak és a kicsi manufaktúrák képviselői is találkozhatnak egymással. Az egyes városokban más típusú kerámiagyártás valósul meg, más kerámiaművészetről van szó. De ez a mostani ülés arra is alkalmas, hogy Hódmezővásárhely jó hírét tovább tudjuk növelni – mondta Pannonhalmi Zsuzsanna keramikusművész, a Hódmezővásárhelyi Kerámia Központ vezetője.

A szövetség megalakulása óta ugyanis Hódmezővásárhelyen is történtek pozitív változások, hiszen nemzetközi vonalon is sikerült előretörniük azoknak a kerámiáknak, melyeket a művészek a szimpóziumok idején itt készítettek, de a Majolikagyár létrejöttének 100. születésnapját ünneplő kiállítás is nagy érdeklődést váltott ki a szakma részéről. A Magyar Kerámiavárosok Szövetsége legközelebb Kecskeméten tanácskozik majd.

Megszakítás