Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Évezredes kincseket rejt a föld mélye

bethlen

A vásárhelyi Bethlen gimnázium bővítésének megkezdése előtt az Alföldi Galéria udvarában kétszázötven négyzetméteres területen végeznek próbafeltárást a régészek. (Megírtuk: a telket jelképes, 100 forintos áron adta az önkormányzat az iskolának.) A munkát irányító Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze elmondta: két méteres mélységig megvizsgálják, mit rejthet a föld Vásárhely belvárosában.

A szakember elmondta: a tram-train építése során vizsgált talajszelvények alapján határozták meg a mélységet. A régészek tíz, egészen biztosan római kori, szarmata településobjektum maradványait találták meg. Ezek igazolják, hogy időszámításunk szerint második és negyedik század között a szarmata népesség élt a Hódtó partján. Földbe ásott élelemtároló vermeiket, házaikat, illetve a jellemzően az egykori tó irányába vezető, valószínűleg vízelvezetésre szolgáló árkok nyomait, maradványait találták meg a múzeum munkatársai.

A felső, régészeti szempontból kevert réteg eltávolítása, azaz a humuszolás során fémkereső műszerrel pásztázták a földet. A város korai története szempontjából fontos fémtárgyak kerültek elő, például egy 1699-ben első Lipót által kibocsátott Duárius. Előkerült a legújabb korból egy vaskés, amely nyelének nagyon szép gyöngyház borításán ugyanolyan a tulipán motívum figyelhető meg, amelyet a vásárhelyi festett bútorok díszítésénél is alkalmaztak.

A próbafeltárás során fellelt tárgyak egy későbbi időpontban láthatók lesznek majd a Tornyai János Múzeumban.

 

bethlen

 

 

bethlen

Megszakítás