Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

EVP: folytatódik a vásárhelyi lányok HPV-oltása

Csütörtöktől az ötödik osztályos leánygyermekek védőoltásával folytatódik az Egészséges Vásárhely Program (EVP) méhnyakrák elleni programja. A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008 őszétől biztosítja minden vásárhelyi illetőségű leánygyermek számára alanyi jogon méhnyakrák elleni védőoltást. Az azóta eltelt időszakban összesen 815 leány kapta meg – vagy kapja jelenleg is – a védőoltást, ami azt jelenti, hogy a vásárhelyi leányok átoltottsági aránya 82 százalékos. Idén várhatóan 184 ötödik osztályos leány részesül ingyenes védőoltásban.

A védőoltás azért is fontos, mert Magyarországon mintegy 1000-1200 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak évente, és a betegek közel fele, mintegy 500 nő bele is hal a súlyos kórba. Ez azt jelenti, hogy hazánkban hetente 10 nő hal meg méhnyakrákban. Ez a szám különösen annak fényében magas, hogy a méhnyakrák ma már viszonylag hatékonyan kezelhető, ha idejében felfedezik, emellett a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus elleni oltás igen nagyfokú védelmet nyújt a betegséggel szemben: becslések szerint a hatékony oltás és a rendszeres szűrés együtt 94 százalékkal képes csökkenteni a méhnyakrák kialakulásának kockázatát.

Az EVP méhnyakrák elleni programja azt követően folytatódhat, hogy a támogatást nyert a Magyar Vöröskereszt „Tegyünk együtt a méhnyakrák ellen” pályázatán – az önkormányzat korábban is tervezte, hogy meghosszabbítja a programot, és a fiatalabb korosztályok számára is ingyenesen elérhetővé teszi a HPV elleni védőoltást. Így a Magyar Vöröskereszt pályázati kiírása épp egybeesett az önkormányzat céljaival

A Magyar Vöröskereszt összesen 44 leány oltóanyagának árát fedezni, ugyanakkor az önkormányzatnak a teljes korosztály átoltását vállalja. Mindez pedig azt is jelenti, hogy a támogatásnak köszönhetően az EVP eredetileg ötévesre tervezett programja egy évvel tovább tarthat, tehát immár hat évfolyam kaphat lehetőséget az ingyenes védőoltásra.

Megszakítás