Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Február elején hazaérkeznek a katonák

Lejárt az EUFOR legutóbbi váltásának fél évig tartó szolgálata. A század tagjai főleg a vásárhelyi laktanya katonái közül kerültek ki. A februárban hazaérkező állomány a Szarajevóba történő kiutazás előtt komoly felkészítésen esett át, melynek köszönhetően sikerrel teljesítette a küldetést.

Szarajevóban, az Európai Unió békefenntartó kontingensében teljesített szolgálatot egy század a vásárhelyi zászlóalj katonái közül. A magyarok osztrák parancsnokság alatt, a török katonai erők bevonásával végeztek fél éven át békefenntartó feladataikat. A missziót egy komplex felkészítés előzte meg, melynek egyik fő eleme az éleslövészet volt, amelyet Sándorfalva mellett hajtottak végre.

Bosznia-Hercegovinában jelenleg békés a helyzet, de mivel etnikai és vallási szempontból erősen megosztott a terület szükség van békefenntartókra. A magyar zászlóalj elsősorban nem látványos támadásokra, hanem kisebb zavarkeltő csoportok akcióinak elhárítására készült a szolgálat előtt a hódmezővásárhelyi laktanyában. Egy századnyi katonának háromszor nagyobb civil tömeget kell tudnia megfékeznie, bármilyen körülményről is legyen szó. Ennek a technikáját is gyakorolta az a 143 katona, akik részt vettek a szarajevói misszióban.

Az 5. Bocskai István Lövészdandár kontingensének katonái jól teljesítették a nemzetközi feladatot. Feletteseik a helyszínen már elbúcsúztatták az állományt, melynek során az elvégzett munka elismeréseként kitüntetéseket kaptak. A vásárhelyi katonák február elején érkeznek Magyarországra.

Megszakítás