Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Február óta készül a Zászlóalj Harccsoport a NATO ellenőrzésre

A 62. Lövészzászlóalj bázisán megalakult és február óta tart a NATO-nak felajánlott zászlóalj-harccsoport többlépcsős kiképzése. A felkészítés végén egy nemzetközi szintű ellenőrzésen bizonyíthatja tudását az alegységhez tartozó közel ezer katona. Jelenleg a dóci gyakorlótéren a rajok összekovácsolásán dolgoznak a parancsnokok.

A Zászlóalj Harccsoport egyike azoknak a magyar alegységeknek, amelyeket a NATO-nak felajánlottak szárazföldi harcok megvívására. Ezek a katonák nem csak a haza fegyveres védelmét láthatják el, hanem alkalmasok más NATO-tagország megsegítésére, vagy válságreagáló és béketámogató műveletek részvételére. A NATO időről időre ellenőrzi, hogy a számára felajánlott erők megfelelően felkészültek-e a kihívásokra. A harccsoport február óta arra készül, hogy megfeleljen az októberi ellenőrzésen. Jelenleg Sándorfalván, a dóci lőtéren rajfelmérő, értékelő foglalkozásokat hajtanak végre a katonák. A zászlóalj harccsoport gerincét egy lövészzászlóalj adja, annak is a fő eleme három lövészszázad. Ezt egészítik ki különböző háttértámogató egységek, például légvédelmi rakéta szakasz, műszaki szakasz és logisztikai támogatások. A felkészítés jelenlegi fázisában a különböző rajok összekovácsolása zajlik.

– A rajszintű felkészítés végén vagyunk, ahol a lövészrajok felkészítését végezzük éleslövészettel egybekötve. Ez azt jelenti, hogy a Zászlóalj Harccsoport kiképzési keretében egyéni kiképzéstől kezdve a szakasz, a század és végül a zászlóalj összekovácsolásáig fogunk eljutni. Most éppen a raj összekovácsolási ciklus végén vagyunk. A rajok most bebizonyítják, hogy az elmúlt időszakban milyen felkészítést hajtottak végre és a tanult ismereteket ellenőrző foglalkozás keretében végrehajtják – mondta Diós László főhadnagy, a ZHCS II. századának századparancsnok-helyettese.

A lövészszázadok háromnapos váltásokban tartózkodnak a gyakorlótéren. Kedden a második század egyik raját járőrözés közben kiserejű ellenséges támadás érte, amit sikeresen leküzdöttek. A századparancsnok-helyettes jónak értékelte katonái teljesítményét.

– Abszolút a begyakorolt harci helyzetnek megfelelően hajtották végre a feladatot. Ez tökéletesre nem fog sikerülni, mindig van mit gyakorolni és továbbfejlődni, de én teljesen meg voltam elégedve a csapattal. Még hátra van két nap, reméljük minden rendben lesz addig – tette hozzá a főhadnagy.

Az októberi NATO ellenőrzésig még számos gyakorlat vár a katonákra.

Megszakítás