Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Februárban kezdődnek az agrárkamarai választások

Február elsején kezdődnek az agrárkamarai választások, a megyében először február 4-én Hódmezővásárhelyen adhatják le voksaikat azok, akik tavaly regisztráltak.

Az Országgyűlés a 2012. évi CXXVI. törvényben rendelkezett az új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara létrehozásáról. Az új köztestület kiterjed majd a teljes élelmiszer-előállítási láncra is, azaz alanyi jogon tagja lesz a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az agráripar és a vidékfejlesztési piac minden szereplője az őstermelőktől egészen a nagyvállalatokig, a termelőktől a kereskedőkig. A jogalkotó célja egy erős, egységes és korszerű köztestület biztosítása a magyar agrárium támogatására, érdekeinek hatékony védelmére és versenyképességének erősítésére, növelésére.

Az új kamaráknak 2013. március 31-ig kell megalakulniuk, a választások pedig február 1. és 21. között zajlanak. A küldötteket, a testületeket és a tisztségviselőket öt évre választják, és egy tag egy érvényes szavazatot adhat le.

A választói névjegyzékre azok a tagok kerültek fel, akik a tavalyi év novemberének végéig bejelentkeztek az agrárkamarai nyilvántartásba, és kifizették az 5000 Ft-os egyszeri regisztrációs díjat is. Aki még esetleg nem jelentkezett be a kamara nyilvántartásába, továbbra is megteheti a www.agrarkamara.hu oldalon, bár a 2013-as választásokon már nem lesz lehetőségük szavazni.

Magyarország 19 megyéjében összesen 1230 kamarai küldöttet választanak meg. Csongrád megyében 90 főt, ahol többek között a méhészek, az erdészek és a gabonaszövetség is képviselteti magát, hiszen a listákat úgy kellett összeállítani, hogy a különböző ágazatok arányosan kapjanak helyet. Hódmezővásárhelyen február 4-én, a Csúcsi Olvasókörben kerül sor a szavazásra. A meghirdetett szavazási helyszínek és időpontok január 20-tól az Agrárkamara honlapján is megtekinthetők.

A szavazás megkönnyítése érdekében a választók az egyes megyék bármelyik meghirdetett helyszínén leadhatják szavazataikat. A voksolás listás rendszerű lesz, azaz a megyei küldött-jelölteket tartalmazó listákra lehet szavazni.

Kispál Ferenc, a Csongrád Megyei Agrárkamara megbízott elnöke szerint az új kamarának az az előnye, hogy együtt lesz a termékpálya, így egy asztalhoz lehet ülni, ha a problémákat át kell beszélni. Továbbá, hogy az újonnan megalakuló Agrárkamara tulajdonképpen egy mezőgazdasági önkormányzat lesz, amely közvetít majd a kormányzat és a törvényhozás között.

Megszakítás