Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Fejér Csabának az Alföld volt a műterme

Nyolcvan éve született Fejér Csaba festőművész, a vásárhelyi festőiskola második nemzedékének kiemelkedő alakja. Pályáját markáns kettősség jellemezte: a közönség szeretete és a szakma elfordulása.  Az alkotónak életmű-kiállítása nyílt a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban, ahol másfélszáz festményét csodálhatja meg a közönség.

 

Fejér Csabáról sok minden jut eszünkre: a humora, a különbsége, a különcsége, az extravaganciája, de legfőképp a szabadsága – így összegezte a 80 éve született Fejér Csaba nagyságát Lázár János miniszter, a térség országgyűlési képviselője a Tornyai János Múzeumban rendezett életmű-kiállításon, Hódmezővásárhelyen.

– Semmi nem kötötte a kezét, semmi nem kötötte az alkotását, semmi nem kötötte az életét, hiszen a szabadságot tekintette a legfontosabbnak. Eszménye az volt, hogy azt mondta, amit gondolt, és azt csinálta, amit mondott. Fejér Csaba nem kevesebb, mint az elmúlt 70 esztendő legnagyobb hódmezővásárhelyi és alföldi festője, aki díjak hiányában is a legnagyobb magyar festők közé írta be nevét – mondta Lázár János miniszter.

Fejér Csaba erősen kötődött a városhoz. Tanulmányai befejezése után pályatársaival ellentétben nem ment el külföldre, hanem a belső emigrációt választotta és visszajött Hódmezővásárhelyre. Itt talált rá saját motívumaira és festői eszközeire. Olyan képi világot teremtett meg, amelyet az akkori hatalom rendszerellenesnek tartott, ám a közönség nagyon szerette. Fejér Csabának maga az Alföld volt a műterme, ahol a barna és a szürke színeket használta előszeretettel.

– Színeket értő, a színeket látó művészről van szó, aki viszont szándékosan, éppen azért, hogy a nézői azonosulást megkönnyítse a képtémával, választja ezt a redukált színvilágot – hangsúlyozta Nagy Imre, a kiállítás kurátora.

Az életmű-kiállításon közel másfélszáz Fejér Csaba alkotást csodálhat meg a közönség, hála a gyűjtők elhivatottságának. Dékány Tamás az első Fejér Csaba képéhez 40 évvel ezelőtt jutott hozzá, és onnantól rendszeres vásárlója lett a vásárhelyi alkotónak, festményeit egyenesen a műterméből hozta el.

– Még félkész állapotban volt, már el szerettem volna vinni, de nem adta ide. Azt mondta: hogy ez így nem kép. Nagyon sokszor úgy hoztam tőle képet, hogy még nem száradt meg – mondta Dékány Tamás gyűjtő.

Az életmű-kiállításra az ország különböző pontjairól érkeztek érdeklődők. Fehér László, a mai kortárs képzőművészet egyik legmarkánsabb képviselője is nagyra tartja Fejér Csaba munkásságát, akivel személyes ismeretséget is ápolt.

– Mindig elmondta: gyerekek, ha jön a vevő, akkor csak egy képet szabad megmutatni, többet nem, mert különben nem lesz vásárlás. Évtizedekkel később én is ugyanezt tudom mondani, mert ez mindig bejön. Ezt mindig etalonként idézzük, pedig most már jó pár évtizede nincs közöttünk Csaba – mondta Fehér László festőművész.

 Fejér Csaba emlékkiállítása szeptember 18-ig tekinthető meg a Tornyai János Múzeumban.

Megszakítás