Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Fejlesztések a belvárostól a mártélyi holtágig

A kormány figyelme és támogatása a belvárostól egészen a mártélyi holtágig eléri Hódmezővásárhelyt – fogalmazott Almási István alpolgármester sajtótájékoztatóján, amelynek keretében bejelentette: állami támogatással megvalósulhat a Mártélyi Holt-Tisza átfogó rehabilitációja. Az 1 milliárdos beruházás eredményeként folyamatosan frissülhet a holtág vize, amelyet a mártélyi tisztított szennyvíz sem terhelne a jövőben. A horgászok, a kirándulók és a természetet szeretők álmai valóra válhatnak.

Megoldódhat a Mártélyi Holtág számos, hosszú évek óta fennálló problémája, amely rengeteg kellemetlenséget jelentett az ott kikapcsolódást kereső polgároknak, sok bosszúságot okozott a horgászoknak, de ami talán ennél is fontosabb: jelentős megterhelést eredményezett a fokozottan természetvédelmi területnek – mondta el sajtótájékoztatóján Almási István.

Az alpolgármester kiemelte: a Mártélyi Holt Tisza Hódmezővásárhely egyik legszebb természeti kincse, óvni, vigyázni kell ezt a páratlanul értékes területet. A holtágat károsító veszélyforrások ellensúlyozására, a káros hatások csökkentésére a vásárhelyi önkormányzat időről-időre újabb lépéseket tett, azonban átfogó rehabilitáció nélkül tartós megoldást nem lehet találni a terület hosszú távú, megfelelő védelme érdekében.

A terület egyik legfontosabb problémája, hogy a holtág vizének frissítésére nincs hatékony és gazdaságos megoldás. A holtág déli csúcsánál lévő nagy teljesítményű szivattyú működtetése költséges, és nem biztosít megfelelő vízfrissítést. A másik nagyon fontos probléma – ami ellen a korábbi években a vásárhelyi önkormányzat többször is fellépett – hogy a holtág vízébe elsősorban a Mártélyi szennyvíztisztítóból, másodsorban a környező mezőgazdasági területekről nagyon magas foszfor és nitrogén tartalmú víz érkezik, ami a vízinövények túlszaporodását eredményezi, elmocsarasítva ezzel a holtágat. Szintén gondot okoz, hogy a partfal számos helyen beszakadt, a meder feltöltődött, iszaposodott.

– A kormány támogatásával ezekre a problémákra most tényleges és tartós megoldást sikerül találnunk – jelentette be Almási István.

Az alpolgármester elmondta: a Mártélyi Holt-Tisza élőhelyvédelmi célú rehabilitációja során a holtág északi csúcsánál egy vízi műtárgy kiépítésére kerül sor, amelynek segítségével az élő Tiszából gravitációs módon, áram és egyéb energiahordozó felhasználása, azaz lényegében költség nélkül lehet biztosítani a holtág vizének folyamatos frissítését. Megvalósulhat továbbá a holtág visszavezető szakaszán – a déli csúcson – a meglévő zsilip műtárgy építési és vízgépészeti rekonstrukciója. Sor kerül a Darvasszék-Mártélyi csatorna elvezetésére az élő Tiszába, azaz a Mártélyi szennyvíztisztító telep, nitrogénben és foszforban gazdag szennyvize, valamint a környező mezőgazdasági területekről ideérkező, szennyező anyagokban gazdag víz nem a holtágba, hanem közvetlenül az élő Tiszába ömlik.

– Több éves küzdelem érhet ezzel véget, és bátran kijelenthetjük: a kormány segítségével sikert arathatunk, sikerül megvédenünk a Mártélyi Holtágat – emelte ki az alpolgármester.

A beruházás keretében sor kerülhet a meder korrekciós kotrására, a partfal újbóli felépítésére, valamint vízi tanösvény telepítésére.

– A beruházást a kormány a saját szakmai szervezetein keresztül valósítja meg, azaz a Hódmezővásárhelyi Polgároknak mindez egyetlen forintjába sem kerül – mondta el Almási István.

A pályázat konzorcium vezetője a Kiskunsági Nemzeti Park, közreműködik az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A pályázat kétkörös, a tervezési és előkészítési munkálatokra a kormány már megítélt a Kiskunsági Nemzeti Parknak 54 356 000 Ft összegű támogatást, a Támogatási Szerződés várhatóan ebben a hónapban megkötésre kerül. A Mártélyi Holt-Tisza átfogó rehabilitációja a jelenlegi számítások szerint közel 1 milliárd forint költséget jelent, a kivitelezés – a szakhatóságoktól függően – várhatóan 2013-2014-ben indulhat meg.

– Elmondhatjuk tehát, hogy a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat, a hódmezővásárhelyi és a Mártélyi Holtágban kikapcsolódást kereső, térségben élő, természetet szerető polgárok, a horgászok hosszú évek óta tartó küzdelme zárulhat le sikerrel. A kormány támogatásával megmenthetjük a Mártélyi Holtágat, megmenthetjük Hódmezővásárhely egyik legszebb természeti értékét – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve: a Hódtó-Kis-Tiszai csatorna, a Hóvirág utca-Hódtó utca, és az Erzsébeti út felújítása, valamint az önkormányzatnak nyújtott támogatás és a jelenlegi pályázat már meghaladja a 2,7 milliárdos támogatást, ami csupán néhány hét alatt érkezett a városba és a térségbe.

– A kormány figyelme és támogatása a belvárostól egészen a Mártélyi holtágig eléri Hódmezővásárhelyt – zárta gondolatait Almási István alpolgármester.

Megszakítás