Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Fél évszázad a zene szolgálatában

Zene három műszakban című könyvét mutatta be Háry Ferenc a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az előadóművész több mint fél évszázadot töltött el a zene szolgálatában, és ez idő alatt számos olyan élmény érte, melyeket másokkal is meg szeretett volna osztani, ezért írta meg kötetét. A muzsikus beszélgetőpartnere Almási István polgármester volt.

Háry Ferenc pályája elején délelőttönként a szegedi konzervatóriumban, majd délután a vásárhelyi zeneiskolában tanított, esténként pedig a Tiszavirág Presszóban zenélt. Nemcsak itthon, hanem külföldön is kipróbálta magát, Németországban és a skandináv országokban is elismerték tehetségét. Egész életét a zene szeretete határozta meg, ezért is választotta az emlékeit felvonultató könyvének a Zene három műszakban címet.

– Nem tartom magam zongoraművésznek, inkább előadóművész vagyok. A legmagasabb fokon kaptam meg a tánczenei minősítést, „A” kiváló zenekarvezető kategóriában, ami elég ritka Magyarországon. Azon kívül zeneszerző is vagyok, Németországban 22 dalomat jelentette meg lemezen és cd-n egy kiadó. Nagybőgős is lettem, és karmesterként is dolgoztam a Nemzeti Színházban, ahol saját szerzeményeimet vezényelhettem. Ezekre vagyok a legbüszkébb életem során – mondta Háry Ferenc előadóművész.

A könyvbemutatón a makói születésű előadó saját szerzeményeiből és kedvenc dalaiból válogatott úgy, hogy közben mesélt életéről és pályájáról is a közönségnek. Többek között arról is vallott, hogy legnagyobb példaképének Steiner Bélát tartja.

– Steiner Béla bácsi, akinek mindent hálával köszönök, hozott ide Vásárhelyre, melyről a könyvemben is írtam. Szükség volt egy bőgőstanárra a zeneiskolában, így kerültem ide. Ő volt a mentorom, aki mindenre segített, és nem tudtam tőle olyat kérni, amit ne teljesített volna, óriási tisztelettel vagyok a mai napig is iránta – tette hozzá Háry Ferenc.

Az esten Háry Ferenccel Almási István polgármester beszélgetett. A két zenész hosszú évek óta baráti kapcsolatban áll egymással, bár a sors fintora, hogy soha nem játszottak együtt, de az előadóművész bízik abban, hogy ez még változhat a jövőben.

Megszakítás