Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Felavatták az íjászpályát

Versennyel, bemutatókkal, egész napos
programsorozattal avatták fel a Mártélyi Üdülőterületen található íjászpályát.
Az érdeklődők többek között az ősi magyar szokásokkal, ételekkel és a lovas
íjászat rejtelmeivel is megismerkedhettek.

A honfoglaló ősmagyarok kürtszavával
kezdődött a Fácán utca és az árvízvédelmi töltés közötti területen található
íjászpálya avatóünnepsége. Hegedűs Zoltán települési képviselő köszöntőjében
elmondta, a Mártélyi Üdülőterületen több fejlesztés is megvalósult az elmúlt
hónapok folyamán: a Hódmezővásárhelyet Mártéllyal összekötő kerékpárút mellett
pihenőhelyek, az üdülőterületen piknikparkok létesültek, a Bodnár Bertalan
Oktatóközpont mellett Kalandpark épült. Az íjászpálya pedig sportolási
lehetőség mellett a hagyományőrzés céljait is szolgálja.

– A megvalósított aktív turisztikai
fejlesztések nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a Mártélyi üdülőövezet a
vásárhelyiek és a környékben élők számára igazi szórakoztató központ legyen és
számos kikapcsolódási lehetőséget kínáljon – mondta köszöntőjében Hegedűs
Zoltán.

A megnyitót követően érdekes program közül
választhattak az érdeklődők. A lovasíjászok rögtön birtokba vették a területet
és kisebb verseny keretében mérték össze a tudásukat. A nap folyamán
tradicionális-, vadász- és terepíjász bemutatók mellett a vállalkozó
szellemű vendégek ki is próbálhatták, mennyire nehéz a céltáblába találni. A
következő hét végén pedig már rangos versenynek ad otthont a mártélyi íjászpálya.

– A Magyar Íjászszövetség által rendezett Grand
Prix sorozat utolsó állomására készülünk a következő hét végén – mondta Faragó
Csaba, a Hódmezővásárhelyi Terep és Vadászíjász SE elnöke. – Szombaton az
amatőrök tehetik majd próbára a tudásukat, vasárnap pedig legjobbak, köztük a
válogatott versenyzők érkezését várjuk. Ez lesz az utolsó rangosabb erőfelmérő
a Róma mellett megrendezendő világbajnokság előtt.

A Hódmezei Őrzők is látványos bemutatókkal
érkeztek az ünnepség helyszínére. Az ősi magyar eszközökkel, fegyverekkel
berendezett jurtát sokan megtekintették, sőt a hagyományos tűzgyújtási
módszerrel és főzési technikával is megismerkedtek az érdeklődők, majd az
elkészült étket meg is lehetett kóstolni.