Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Feszültségek a kommunista blokkban

A kommunista blokk elhallgatott feszültségeiről tartottak előadást az Emlékpontban, a Történelemtudás Egyeteme című programsorozat keretében. Vincze Gábor egyebek mellett a 80-as években Magyarország és Románia között kialakult hidegháborús helyzetről is beszélt az érdeklődőknek.

A Történelemtudás Egyetemének soron következő vendége Dr. Bencsik Péter lett volna, ám az egyetemi adjunktus betegsége miatt lemondta a meghívást, így helyette Vincze Gábor, az Emlékpont történésze tartott nagy sikerű előadást. A téma ugyanaz maradt, a szakember azt a tévhitet igyekezett eloszlatni, hogy annak idején a szovjet blokkon belül egyáltalán nem állt fenn baráti és harmonikus viszony.

– Nyilvánvalóan a központilag irányított pártmédiumok arról nem beszélhettek, hogy különböző időszakokban más-más szocialista országok között nagyon éles volt a viszony és nagyon nagy feszültségek alakultak ki – mondta Vincze Gábor, az Emlékpont történésze.

Vincze Gábor a téma kapcsán arra is felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy a 80-as évek utolsó felében Magyarország és Románia között is éles ellentét alakult ki.

– A magyar katonai hírszerzés beszámolója szerint 1980 nyarán az örült román diktátor, akit akkoriban Kárpáti Tölgynek kellett hívni, mozgósította és felvonultatta a román hadsereg bizonyos egységeit a magyar határ mentén. Ha ez a diktátor még élt volna 1990-ben, akkor nem kizárt, hogy a hidegháború akár forró háborúba is átcsaphatott volna – tette hozzá a történész.

A kommunista blokk feszültségeire azonban nemcsak hazai példa van, hiszen már 1948 után Jugoszlávia kiátkozása is megtörtént az úgynevezett béketáborból. De a 60-as években Szovjetunió és a Kína között is annyira megromlott a kapcsolat, hogy még fegyveres konfliktusra is sor került.

Megszakítás