Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Flashmobbal tiltakoztak a diktatúra jelképei ellen

Flashmob keretében hívták fel a figyelmet vásárhelyi fiatalok arra, hogy a Teleki és a Rákóczi utca sarkán álló épület falán a mai napig emléktábla hirdeti a Tanácsköztársaság helyi direktóriumának és vésztörvényszékének megalakulását, székhelyét. A szervezők szerint a tábla helye nem köztéren, hanem egy szoborparkban, vagy közgyűjteményben lenne.

A kommunista utcanevek több, mint két évtizede eltűntek Hódmezővásárhely köztereiről, de még mindig akad néhány emléktábla, amely a múlt század diktatórikus rendszerének vagy kétes hírnevű „ikonjainak” állít emléket. A Teleki és a Rákóczi utca sarkán álló épület falán a mai napig emléktábla hirdeti a Tanácsköztársaság helyi direktóriumának és vésztörvényszékének megalakulását és székhelyét.

– Úgy gondolom és úgy gondoljuk, akik most itt összegyűltünk, hogy ennek az emléktáblának a jövőben valami megfelelőbb helyet kellene találni, mint hogy közterületen legyen. A város példát mutatott azzal, hogy a kilencvenes évek elején az ilyen szobrokat eltüntette, szoborparkba, közgyűjteménybe száműzte, és megtörténtek az utcanév változtatások is. Olyan személyekről kapták nevüket az utcák, amelyek méltóak arra, hogy viselje egy-egy közterület a nevüket – mondta Elek András.

A vásárhelyi flashmob során úgy kívánták felhívni az egybegyűltek az illetékesek figyelmet, hogy rögtönzött történelmi előadással idézték fel a „Lenin-fiúk” rémtetteit, melyek következtében példátlan terror zúdult az országra, ezt követően pedig az emléktáblát egy fehér lepellel takarták le.

Megszakítás