Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Fodor József festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Nagybányán

Az egyik „legvásárhelyibb” vásárhelyi festőművész, Fodor József alkotásaiból nyílik emlékkiállítás Nagybányán, a magyar festészet ikonikus helyszínén május utolsó napján.

A Nagybányai Művészeti Múzeumban nyíló tárlat Hódmezővásárhely és a máramarosi település testvérvárosi együttműködése nyomán jöhetett létre – mondta el Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum igazgatója a kiállítás anyagát bemutató keddi sajtótájékoztatón.

A krónikás festőnek is nevezett Fodor József 1935. december 9-én Hódmezővásárhelyen született. 1958-ban végzett a Szegedi Tanárképző Főiskola rajz és földrajz szakán. A Vásárhelyi Műhely tagjaként rendszeres kiállítója volt a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, számtalan egyéni és csoportos kiállítása volt országszerte és külföldön. 1965-ben alapítója, a kezdettől vezetője volt a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskolának. Három évtizeden keresztül vezette a vásárhelyi és a mártélyi művésztelepet. Művészi munkája mellett több mint két évtizeden keresztül vezette a városi rajzszakkört, nevelte a képzőművészet iránt érdeklődő fiatalokat.

Fodor József a vásárhelyi festőiskola mestereként örökítette tovább a helyi elődökre jellemző alföldi realizmust. Képeinek zömén szűkebb környezetének táji szépségeiről, emberi és társadalmi eseményeiről számolt be. Munkásságát számtalan díjjal, kitüntetéssel ismerték el, 1984-ben megkapta az Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet. 2004-ben Mártély, míg 70. születésnapja alkalmából Hódmezővásárhely választotta díszpolgárává.

A nagybányai tárlat anyagát úgy állították össze, hogy a festmények művészeti értékük folytán a magyarul nem feltétlenül beszélő, Hódmezővásárhelyt nem ismerő érdeklődők számára is élményt jelentsenek. A mintegy harminc festmény között a csendéletek mellett a legnagyobb számban tájképek találhatók, több is Mártélyon készült, néhány pedig Hódmezővásárhely jellegzetes alföldi településszerkezetét örökíti meg – közölte a művészettörténész.

A kiállítás képeit főként a 2007-ben elhunyt Fodor József hagyatékából és a Tornyai múzeum anyagából válogatták össze, de kölcsönzött képeket a tárlatra az önkormányzat, valamint több magángyűjtő is – tette hozzá Nagy Imre.

Megszakítás