Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Fokozatosan megújul az Erzsébet Kórház „A” épülete

Befejeződött az Erzsébet Kórház „A” épületén az energetikai korszerűsítést célzó program első üteme. A nyugati szárnyon már kicserélték az elavult nyílászárókat, és az építészeti munkákkal is végeztek. Ettől a hónaptól a munkások a létesítmény másik oldalán dolgoznak, ahol egészen szeptemberig eltarthat a felújítás. Közben az itt található osztályokat elköltöztették, hogy a korszerűsítés ideje alatt a betegellátás zavartalan legyen.

Az Erzsébet Kórház „A” épületének energetikai korszerűsítését a meleg vizes rendszer sorozatos meghibásodása, valamint a megemelkedett energia árak indokolták. Így ha elkészül a beruházás, éves szinten akár félmillió forintot is megspórolhat az intézmény. A kivitelezés 308 millió forintba kerül, melynek a felét az Európai Unió KEOP pályázata és a magyar állam finanszírozza, a fennmaradó részt pedig az önkormányzat állja.

– Az „A” épület rekonstrukciója hónapokkal korábban elkezdődött, és jó ütemben halad. Az energiaracionalizálási program, amely az épület nyílászáróit, a melegvíz ellátást és a fűtés rekonstrukcióját célozza meg a nyugati szárnyon, ahol korábban a neurológia és az egynapos sebészet működött, befejeződött, és ez a rész átadásra is került – mondta dr. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója.

Közben a kórház elköltöztette az épület jobb szárnyán működő osztályokat, hiszen júliustól a munkások ide települtek át, és ezen az oldalon is megkezdődött az ablakok cseréje valamint a három emeleten futó új vízvezeték és fűtési rendszer kiépítése. A létesítmény teljes körű energia korszerűsítésével szeptember elejére végeznek. De már egy másik európai uniós pályázat közbeszerzési eljárása is folyamatban van, így a felújítás tovább folytatódhat majd az „A” épületen.

– Sor kerül majd az alagsor felújítására, a sterilizáló cseréjére. Bár ezek a munkálatok is felfordulással járnak, de utána az itt működő belgyógyászat, sebészet, szülészet, nőgyógyászat és intenzív osztály teljesen megújulhat, a vásárhelyiek nagy örömére – tette hozzá a főigazgató.

A két pályázat jóvoltából az „A” épület felújítására egymilliárd forintot fordíthat az intézmény.

Megszakítás