Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Folyamatosan megújulnak a nevelési-oktatási intézmények

Az elmúlt években folyamatosan újultak meg Hódmezővásárhely oktatási-nevelési intézményei. Legutóbb a Klauzál utcai Óvodát adták át, amelynek 16 millió forintból valósult meg az energetikai korszerűsítése, ezzel már milliárdos nagyságrendű az az összeg, amelyet uniós forrásból és önerőből pedagógiai intézmények felújítására fordítottak a városban.

Átadták a 16 millió forintból felújított Klauzál utcai Óvodát, amelyet 12 millió forint uniós támogatásból és négymillió forint önrészből korszerűsítettek. Hódmezővásárhelyen folyamatosan újulnak meg az oktatási-nevelési intézmények. A Varga Tamás Általános Iskola két éve szépült meg, a Németh László Gimnázium pedig tavaly 12 új tanteremmel bővült egy beruházásnak köszönhetően, de ebbe a sorba tartoznak a Kertvárosi és az Oldalkosár utcai Bölcsődék is, amelyek szintén látványos átalakításokon estek át. Nagyságrendileg egymilliárd forint fölötti az az összeg, amelyet az utóbbi években összességében pedagógiai intézmények felújítására fordítottak a városban. A beruházásokat nem pusztán az épületek állapota indokolta, Hódmezővásárhely önkormányzata maximálisan kihasználta az uniós pályázati lehetőségeket is.

– Igyekszik a város azokat az intézményeket előre venni, ahol a legnagyobb szükség van felújításokra, de ha ezek a pályázatok nem nyíltak volna meg, akkor nem tudnánk ilyen gyorsan felújítani. Az uniós források jelentős részét lehet lehívni oktatási intézmények felújítására, bővítésére – mondta Cseri Tamás települési képviselő.

A felújítások során azonban nemcsak az esztétikai szempontok játszottak szerepet, hanem az energetikai korszerűsítéssel elérhető megtakarítás is.

– Nemcsak esztétikai szempontokról van szó, hogy a bölcsődésektől kezdve az iskolásokig kedvezőbb helyzetbe kerüljenek a tanulók, hanem ha városi szinten nézzük, az intézményrendszer egészét, akkor hatalmas összegű megtakarításokat realizálhatunk. Egy-egy intézmény felújítás 30-40-50 százalékos energia megtakarítást jelenthet, ha pedig az egész intézményrendszert nézzük, akkor már milliós tételekről beszélhetünk – tette hozzá Cseri Tamás.

 Cseri Tamás, önkormányzati képviselő véleménye szerint a következő pár évben nem lesz olyan oktatási intézmény a városban, amely valamilyen formában, részben vagy egészben ne újulna meg, és ne részesülne a pályázati forrásokból. Jelenleg a Nádor utcai Óvoda felújításárára benyújtott pályázat áll elbírálás alatt, de a tervek között szerepel a Tornyai utcai Óvoda korszerűsítése is.

Megszakítás