Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Folytatódtak a tárgyalások a kormányalakítást megelőzően

Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a kormányalakítást megelőző konzultációsorozat keretében kedden Matolcsy György jegybankelnökkel, Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, valamint az agrárszervezetek vezetőivel tárgyalt.

A lakossági állampapír-állomány növekedése és az államadósság javuló helyzete volt a fő téma Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György jegybankelnök kedd reggeli – a kormányalakítást megelőző konzultációsorozat részeként folytatott – tárgyalásán.

Az egyeztetésen – amelyen részt vett Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár is – tárgyaltak az államadósság javuló helyzetéről, továbbá elégedetten állapították meg, hogy folyamatosan és nagymértékben nő a lakosság kezében lévő állampapír-állomány.

Matolcsy György egyúttal azt javasolta, a kormány tűzze ki célul, hogy az állam hitelezésében a lakossági megtakarítási formáknak legyen még nagyobb szerepük – ismertette a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

 

Megállapodást köt az új kabinet az iparkamarával

A gazdaság állapotának és a várható folyamatoknak az áttekintése mellett egy megállapodás

megkötésében is megegyezett Orbán Viktor kormányfő és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kormányalakítást megelőző konzultációsorozat részeként folytatott keddi megbeszélésen.

A tárgyaláson, amelyen jelen volt Lázár János miniszterelnökségi államtitkár is, megegyezés született arról, hogy az új kabinet – megalakulása után – megállapodást köt az MKIK-val, ami kiterjed majd a szakképzés továbbfejlesztésére, a felsőoktatás és a felnőttképzés strukturális átalakítására, az európai uniós források 2014-2020 közötti felhasználására, a kis- és középvállalati szektor erősítésére, valamint a kamarai rendszernek – a német típust figyelembe vevő – fejlesztésére.

 

Agrárszervezetek: a kamara, a kormány és a Magosz az agrárbéke záloga

A keddi megbeszélésen – amelyen részt vett Jakab István, a Magosz elnöke, Győrffy Balázs, az agrárkamara elnöke, Kis Miklós alelnök, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, valamint Lázár János miniszterelnökségi államtitkár – áttekintették a hazai földbirtok- és támogatáspolitikát.

Megállapították, hogy a Magosz, az agrárkamara és a kormány együttműködése sikeres és eredményes a földtörvény, az agrártámogatások és a vidékfejlesztési programok végrehajtása terén. A megbeszélésen célként tűzték ki a mezőgazdasági teljesítmény 1990-es szintre emelését, a vidéki munkaerő-igényes ágazatok fejlesztését és az osztatlan közös tulajdonú földterületek helyzetének rendezését. Leszögezték: Magyarországon az agrárbéke záloga a jövőben is a kormány, az agrárkamara és a Magosz hatékony együttműködése.

(MTI)

Megszakítás