Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Fontos és kötelező a kutyák veszettség elleni oltása

Május 24-ig, csütörtökig zajlik Hódmezővásárhelyen és térségében a kutyák veszettség elleni, összevezetéses vakcinázása. A jogszabály előírja, hogy minden három hónapot betöltött kutyának kötelező a védőoltás. A mulasztás komoly szankciókat von maga után.

A veszettség egy olyan betegség, amely minden meleg vérű emlősre veszélyes, és az állatok harapásával terjed. A kór az idegrendszert támadja meg, súlyos lefolyású, és amennyiben nincs ellene vakcinás védelem, szinte száz százalékosan az állat pusztulásához vezet.

A veszettség egy vírusos megbetegedés, amit vadon élő állatok, főleg rókák terjesztenek. Megváltozik a viselkedésük, szelíddé válnak, ami mellett az agresszió is megmarad. Közelebb kerülnek az emberhez és a háziállatokhoz. Marás útján kontaktusba lépnek, megfertőznek és tovább adhatják ezt a betegséget – tájékoztatott dr. Kovács István állatorvos.

Hódmezővásárhelyen és térségében előre meghatározott rendben, május 24-ig zajlik a kutyák összevezetéses vakcinázása veszettség ellen. A védőoltás kötelező, költsége 3000 forint.

Magyarországon úgy van meghatározva a jogszabály által előírt rendeletben, hogy minden, három hónapot betöltött kutyánál kötelező a veszettség elleni védőoltás. Ezt fél év múlva meg kell ismételni, utána pedig évente kell oltatni – tette hozzá a szakállatorvos.

A védőoltás időpontja a kutyák állategészségügyi könyvében minden alkalommal adminisztrálásra kerül. Azok a kutyatulajdonosok, akik május 24-ig nem oltatják be háziállatukat, az év bármely napján pótolhatják. A veszettség elleni védőoltás elmulasztása szankciókat von maga után.

Megszakítás