Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Foucault-féle ingakísérlet Nobel-díjas fizikus részvételével

Mégis mozog a Föld! Galileo híres mondásának látványos bizonyítása idén is a Németh László Gimnázium és Általános Iskola kiemelkedő eseménye lesz. Már csak azért is, mert a július 18-án az iskola aulájában látható Foucault-féle ingakísérletnek Roy Glauber Nobel-díjas fizikus is résztvevője lesz.

Július 18-án ismét Focoult-féle ingakísérletet végeznek a Németh László Gimnázium és Általános Iskola épületében.

A délután négy órakor kezdődő eseményt a tavalyihoz hasonlóan minden bizonnyal ismét nagy számú érdeklődő kíséri majd figyelemmel. A program részeként Roy Glauber fizikus előadását is meghallgathatják az érdeklődők. Glauber két német fizikussal megosztva az optikai koherenciával kapcsolatos kvantumelmélet továbbfejlesztéséért 2005-ben vehette át a Svéd Királyi Tudományos Akadémia elismerését, azaz a Nobel-díjat.

A Foucault-inga a Föld forgásának közvetlen bizonyítására szolgáló kísérleti eszköz, amit a névadó, Léon Foucault 1851-ben állított fel a párizsi Obszervatóriumban, illetve később a Panthéonban. Mint az július 18-án a Németh László iskola aulájában is látható lesz, az ingát lengésbe hozva rövid idő elteltével a Föld forgása az ingára hatni fog, amelynek látványos jele a grafittal bekent inga mozgását nyomon követő rajzolat változása. A valóságban nem a lengési sík változik, hanem a Föld fordul el az inga alatt és ezt jelzik a rajzolatok.

Megszakítás