Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Főzőversennyel, tánccal ünnepelték Szent Mihály napját

Szent Mihály napjához kapcsolódó néphagyományok elevenedtek meg a hétvégén az Árpád utcai Tájházban. A II. Vásárhelyi Ízök Fesztivál és a III. Cittaslow nap keretei közt számtalan ínycsiklandó ételt kóstolhattak a rendezvényre érkezők, akiket a jeles ünnephez kötődő táncos-zenés  műsorokkal is szórakoztattak.  

A 150 – 200 évvel ezelőtti Hódmezővásárhely hangulatát érezhette át az, aki ellátogatott vasárnap az Árpád utcai Tájházban megrendezett II. Vásárhelyi Ízök Fesztivál és III. Cittaslow napra.

A néphagyomány szerint Szent Mihály napján hajtották be a gazdák haszonállataikat a legelőkről és ekkor egyfajta számadás is történt a gazda és a pásztorok között. Az utóbbiak a bérüket a Mihály napi vásárba költötték el, ahol központi szerephez jutott az evés- ivás. Ilyen alkalmakkor általában bográcsban főtt finomságokat készítettek. Ezt a hagyományt elevenítették fel a hétvégén a Tájházban, ahol bográcsos és parázsban sült ételek versenyét rendezték meg. Ennek keretében immár második alkalommal tartották meg a Vásárhelyikum, vagyis a különleges helyi tradicionális ételek bemutatóját és versenyét, amely során az újszerű recepteket külön értékelték. A rendezvény nagy különlegessége egy sajtgyártással foglalkozó helyi vállalkozás sajtpörköltje volt.  

– Ez az ötlet úgy jött, hogy meghívást kaptunk a rendezvényre, és valami különlegességgel szerettünk volna készülni. Sült húst, vagy sajtgolyócskát bárki tud. Így kitaláltuk, hogy sajtjainkból készítünk sajtpörköltet. Tudtuk, a mi sajtjaink nem olvadnak, mert úgynevezett panírsajtok. Mi ezt otthon kipróbáltuk, és bevált – mondta Kis Bálintné.

Szakértő zsűri értékelte a közel 20 csapat által elkészített ételeket, amelyekből a több mint 100 fős érdeklődő sereg kóstolót is kapott. De nem csak gasztronómiai különlegességekkel gondoskodtak a kilátogatók jókedvéről.

– Amíg a főzőverseny zajlott, mulatságot tartottunk. Szent Mihály napjának ez is elengedhetetlen része. Táncházat tartott a Kankalin Néptáncegyüttes, és a BFMK kis néptáncosai és színtársulata is felléptek a Tájházban, és kézműves foglalkozásokon is részt vehettek az érdeklődők az ünnephez kötődően – mondta Sonkoly Ágnes, a rendezvény szervezője.

 A város a II. Vásárhelyi Ízek Fesztiválja mellett vasárnap ünnepelte a III. Cittaslow Napot is. A rendezvény jól illeszkedett a mozgalom alapértékeihez, amely a zajossá, személytelenné vált városok számára kínál új alternatívát. Hódmezővásárhely 2010-ben Magyarországról egyetlenként csatlakozott a nemzetközi mozgalomhoz, amely az élhető települések megteremtését tűzte ki célul, és alapértékei között szerepel identitásunk, kultúránk megtartása, hagyományaink ápolása.

Megszakítás