Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Francia kurzusok anyanyelvi lektorokkal a vásárhelyi iskolákban

A vásárhelyi önkormányzat együttműködési szerződést kötött az Alliance Fracaise de Szegeddel, melynek keretében francia anyanyelvi lektorok érkeznek az ősszel a városba, hogy többek között mentorálással és továbbképzéssel segítsék az itteni francia szakos pedagógusok munkáját, népszerűsítsék a francia kultúrát, önköltséges kurzusokat tartsanak azon érdeklődő diákoknak, akik nemzetközi nyelvvizsgára vágynak.

Eric Blaine tiszteletbeli főkonzul azzal kereste meg az Alliance Francaise de Szeged megbízásából Hódmezővásárhely Önkormányzatát, hogy a városban népszerűsítsék a francia nyelvet és kultúrát, amelynek köszönhetően együttműködési megállapodás született.

– Humán erőforrást biztosít a szövetség a hódmezővásárhelyi francia nyelvoktatás támogatására, ezen kívül költségtérítéses kurzusokat fogunk beindítani a hódmezővásárhelyi pedagógusok, illetve oktatási intézmények részvételével. A kurzusok megtartásához eszköztámogatást is kapunk a szövetségtől, cserébe ingyenes terembiztosítást kérnek – mondta Balázs József az Oktatási Csoport vezetője.

A szervezettel való együttműködés több éves fennállása óta tavaly került először megrendezésre az úgynevezett francia nap, amelyen konferenciát tartottak a francia nyelvszakosok számára, hogy tapasztalatot cserélhessenek. Ebben az évben is sor kerül majd hasonló jellegű konferenciákra, de a tanárok továbbképzéséhez ugyancsak támogatást nyújtanak. Anyanyelvi lektorok tartanak kurzusokat a pedagógusoknak, ahol a legmodernebb módszertani ismereteiket adják át.

A 2012/2013-as tanévben több mint 400 gyerek tanul franciát a városban, az ő oktatásukat tanáraik mentorálásával segítik a francia lektorok, és délután önköltséges kurzusok keretében különórákat is vehetnek a diákok, melyeknek során a külföldi óraadók a nemzetközi szintű nyelvvizsgára való felkészítést is vállalják.

– Jelenleg is öt olyan intézményt tudunk megnevezni, amelyben aktív francia oktatás folyik: a HISZK Corvin Mátyás Tagintézmény, a Kalmár Zsigmond Tagintézmény, a Németh László Általános Iskola és Óvoda, a Klauzál Gábor Általános Iskola és Óvoda, ezen kívül a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban van lehetőségük a gyerekeknek francia oktatásban részt venni – mondta Balázs József.

Velük a francia kultúrát is meg kívánják ismertetni. Külföldi tanulmányi kirándulások, és cserediákprogramok is szerepelnek a tervek között, de a szakképzés keretében is több hónapot tölthetnek majd a gyerekek Franciaországban.

A program előre láthatóan október-november hónapban indulhat.

Megszakítás