Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Gasztronómiai kaland a tájházban

Igazi gasztronómiai kalandban vehették részt a
hétvégén azok, akik ellátogattak az Árpád utcai Tájházba. Vásárhely egyik jellegzetes
tésztaételét, a dörölyét lehetett különböző ízesítésben megkóstolni.
Látványkonyhában készültek a finom falatok, így rögtön meg is lehetett tanulni
a hagyományos recepteket és el lehetett lesni a fortélyokat. Lakmározás közben számos
program gondoskodott a jó szórakozásról.

Májusfa állítással kezdődött a programsorozat a Tájházban. Ez volt a
második alkalom, hogy a tavaszt így köszöntötték Vásárhelyen. Régen faluhelyen
április 30-án éjszaka titokban dísztettek és állítottak májusfát, de csak azok
a lányok részesültek ilyen meglepetésben, akiknek udvaroltak. Míg a hagyományok
szerint a fát most is körbetáncolták a fiatalok, ez idő alatt a résztvevők már
készültek az első dörölye fesztiválra.

– Mindig irigykedve néztem, hogy minden régió igyekszik valami extrát és
különlegességet kiemelni saját hagyományából és én rögtön arra gondoltam, hogy
nekünk is vannak finom ízeink, amelyeket nagyszüleink a mai napig is főznek.
Ezek között ott van a dörölye, amit csak mi készítünk így – mondta Sonkoly
Ágnes szervező.

Az első dörölye fesztiválra összesen nyolc olvasókör jelentkezett, hogy a
helyszínen egymással versenyre kelve mutassa meg, hogyan is kell készíteni a
magyar paraszti kultúra egyik legrégebbi tésztaételét, melyről már a 16.
századi szakácskönyvek is említést tettek.

– 1 kg
lisztből szoktam készíteni, mert nálunk otthon a család nagyon szereti, majd
ehhez négy tojást, és egy kis vizet is hozzá kell adni, hogy a tészta ne legyen
olyan kemény valamint egy csipet sóval ízesítem. Az alapanyagokat jól össze
kell gyúrni, majd egy kis pihentetés után lehet hozzáfogni a tészta
kigyújtásához és végül szilvalekvárral és túróval töltjük meg – avatott be
titkába Fejes Imréné.

Volt, aki húsos vagy kapros túrós változatot készített, de a legnagyobb
sikert a hagyományos szilvalekváros és túrós dörölye aratta. Kicsik és
nagyobbak egyaránt nagy élvezettel fogyasztották a frissen kifőtt tészta-finomságokat.

A három tagú zsűri alaposan meggondolta döntését és arra a megállapításra
jutott, hogy a Sóshalmi Olvasókör készítette a tradicióknak leginkább megfelelő
és legízletesebb vásárhelyi tésztafélét. A nagy érdeklődésre való tekintettel a
szervezők a dörölye fesztiválból hagyományt szeretnének teremteni a
jövőben.

Megszakítás