Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Gátat szabtunk a város eladósításának – 2012-ben 400 ingatlanon volt jelzálog

erste

Apró lépésenként,  átgondolt döntésekkel, észszerű átcsoportosításokkal sikerül biztonságos mederbe terelni Hódmezővásárhely gazdálkodását.
 
A polgárok nem láttak a kulisszák mögé, de 2018 februárjában komoly anyagi nehézségekkel nézett szembe az új városvezetés. Egy állampolgár közérdekű adatigénylése kapcsán  néhány évvel ez előtti, 66 millió svájci frank alapú hitelfelvétel adatai kerültek ismét kollégáink látókörébe. Fedezetként szinte az összes önkormányzati ingatlant felajánlották a banknak: minden bérlakást, oktatási intézményeket, olvasóköröket. Lázár János 2012-ben egy levélben hívta fel a kormány figyelmét Vásárhely rendkívül nehéz anyagi helyzetére. A vásárhelyi polgárok arra is emlékeznek: ugyanebben az évben Korsós Ágnes akkori főjegyző a város jó hírnevének megsértése miatt kívánta feljelenteni Gúr Nándort, amiért Kis Andreával együtt azt mondták, hogy Vásárhely volt akkor a legeladósodottabb magyar település (http://www.vasarhelyihirek.hu/hodmezovasarhely_fojegyzoje_pert_inditana_az_mszp_alelnoke_ellen). Ha a kormány 2013-ban – hasonlóan nagyon sok másik hazai városhoz – nem vállalta volna át ezt a tetemes adósságot, 2037-ig kellett volna törleszteni. Mindezek ellenére a felelőtlen gazdálkodás sajnálatos módon nem szűnt meg 2013 után sem.
 

Az elmúlt másfél évben a város vezetése sokkal átgondoltabban osztja be a közvagyont. Leszámolt többek között az évi 48 milliós éttermi számlákkal, a  milliós tételekre rúgó testvérvárosi látogatásokkal. 

Megszakítás