Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Germán harcos sírja Vásárhely közelében

Szenzációs leletet találtak régészek Hódmezővásárhely közelében, a 47-es út  északi elkerülő szakaszának feltárásán. Egy szarmata település mentén germán harcos sírjára bukkantak. A 3. századra tehető lelet egyik érdekessége, hogy ebben a térségben ugyan éltek germánok, de a jelenlegi ismeretek szerint csak 200 évvel később.

 

Harmadik századi szarmata település több részletét és egy temetőt találtak a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei Hódmezővásárhely közelében, az északi elkerülő tervezett nyomvonalán, a Szentesi út mellett. A legérdekesebb annak a germán harcosnak a sírja, amely ugyan tájolás és a temetési rítus alapján illeszkedik a szarmata temetőbe, de jóval mélyebben található.

 

– Ennek a sírnak az érdekessége, hogy ez egy korai germán temetkezés. Adódik a kérdés: ebbe a szarmata közösségbe, hogy került ez a germán származású egyén? A sírban a többihez hasonlóan – bár kirabolták – mégis jónéhány értékes lelet megmaradt. Ezekből a tárgyakból következtetjük a germán származást – mondta Varga Sándor ásatásvezető.

 

A sírban megmaradt egy ezüstből készül érme, ezüst övcsat, szíjvég, illetve egy szíjelosztó karika. Ez utóbbi ötvösmunka ebből a korszakból egyedülálló a Kárpát-medencében, hasonló tárgyak csak jóval északabbról, a mai Lengyelország, Németország, illetve a Baltikum területéről kerültek elő. A sír tudományos fontosságát növeli az eredeti helyzetben megmaradt, közel 40 centiméter hosszú vaslándzsa, és a harcos pajzsának vasból készült maradványa is.

 

További érdekesség, hogy ráadásul egy rendkívül nagy termetű, erős csontozatú germán harcos sírjára bukkantak.

 

– A sírban talált csontozat eltért a szarmata sírokban megszokott csontanyagtól. A szarmatáknál sokkal málékonyabb, porózusabb a csontanyag. Ebben a sírban rendkívül masszív, erős csontozatú egyén maradványát találtuk meg. Ami kiemelkedő, hogy hatalmas termetű lehetett az eltemetett. A koponyája is rendkívül nagyméretű volt, jellegzetesen szögletes az alsó álkapcsa. Azért jó, hogy épen maradt a teljes koponya, mert később arcrekonstrukciót lehet végezni – tette hozzá az ásatás vezetője.

 

A leletek restaurálást követően a vásárhelyi múzeumba kerülnek, amelyeket a tervek szerint kiállítanak majd.

Megszakítás