Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Grezsa Ferenc nélkül Németh Lászlót sem ismerhetnénk ennyire

Németh László születésének száztizenegyedik évfordulójára, valamint Grezsa Ferenc irodalomtörténész születésének nyolcvanadik évfordulójára tudományos tanácskozással emlékeztek szerdán a Városháza dísztermében. A Németh László Társaság által szervezett eseményen az író lányai, Németh Magda és Németh Ágnes, valamint a Grezsa család is részt vett.

Kitüntető a város számára, hogy a Németh László Társaság újból Hódmezővásárhelyen adhat otthont a Németh László kultusznak és lehetőséget biztosíthat az író szellemi hagyatékának gondozására – kezdte megnyitóbeszédét Lázár János polgármester. Németh László alkotásainak felidézése, tudományos igényű értelmezése az íróról elnevezett társaság egyik legfontosabb küldetése – tette hozzá, majd kiemelte –  abban, hogy Németh László életében néhány menedék év egy kultuszt teremtsen, a kultusz megteremtőire a gondolatok gondozóira is szükség van. Abban pedig, hogy Németh László emlékét Vásárhely ápolhatja és munkássága a 21. században a helyére kerülhetett, Grezsa Ferenc irodalomtörténésznek van jelentős szerepe.

– Grezsa Ferenc, Németh Lászlót példaképnek tekintette. Húszas évei óta azt vallotta, hogy Németh László a legnagyobb magyar szellemi géniusz. Életművét nemcsak kutatta, ápolta, hanem emberi példaként állította saját maga, családja és diákjai elé. Ez óriási szerencse, de ha az ember tehetséggel születik, az nem lehet véletlen és szerencse, hanem valamiféle elrendeltetés. Grezsa Ferenc egész életpályája, életműve, stílusa munkássága arra épült, hogy Németh Lászlót beemelje nem csak a választott hely Hódmezővásárhely, hanem a magyar szellemi haza megfelelő helyére is – mondta Lázár János polgármester.         

A városvezető hozzátette: Németh Lászlót nem ismerhetnénk ennyire és nem tudnánk kellőképpen a helyén kezelni, ha Grezsa Ferenc nem végzi el munkáját. Mint mondta, az irodalomtörténész iskolaigazgatóként is kiemelkedő és karizmatikus volt. A Bethlen Gábor Gimnázium évtizedek óta Grezsa Ferenc iskolavezető hagyományaiból táplálkozik, munkájának hatása az iskola életében erősebb, mint az iskola 300 éves református múltja.

A tudományos tanácskozáson az ország több pontjáról, többek között a Szegedi és a Debreceni Tudományegyetemről érkezett szakértők tartottak előadást Németh László és Grezsa Ferenc munkásságáról az érdeklődőknek.

Megszakítás