Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Gyarmati Dezsőre emlékeztek

Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, a Nemzet Sportolóját tegnap délután három órakor helyezték örök nyugalomra Budapesten, a Farkasréti temetőben. Ugyanebben az időpontban Hódmezővásárhelyen a 85 éves korában elhunyt legendás sportolóról elnevezett uszodában is megemlékezést és koszorúzást tartottak. Fekete Ferenc sporttanácsnok beszédében Gyarmati Dezsőt a valaha élt legnagyobb magyar vízilabdázónak nevezte.

Gyarmati Dezső budapesti temetésével egy időben Hódmezővásárhelyen, a róla elnevezett uszoda aulájában a helyi önkormányzat nevében Fekete Ferenc sporttanácsnok emlékezett a legendás vízilabdázóra. Gyarmati Dezső 25 éves játékosi pályafutása során a Gamma, a Csepeli MTK, az Újpest majd a Ferencváros színei mellett a válogatottban is fantasztikus eredményeket ért el.  

– Első olimpiáján 1948-ban Londonból ezüstéremmel tért haza, később Helsinkiben, majd a szovjetek ellen vívott melbourne-i vérfürdő néven híressé vált 1956-os döntő után és az 1964-es tokiói olimpián is aranyérmet ünnepelhetett. Eredményeit számtalan magyar bajnoki cím mellett két Európa bajnoki győzelem is gazdagította – mondta Fekete Ferenc sporttanácsnok. 

Játékos pályafutása mellett edzőként is kiemelkedő teljesítményt mondhat magának Gyarmati Dezső, így olyan emblematikus alakja a magyar vízilabdázásnak, mint amilyen Puskák Ferenc a hazai labdarúgás történetének – fejtette ki a sporttanácsnok, aki Gyarmati Dezsőt a valaha élt legnagyobb magyar vízilabdázónak nevezte.

– A legnagyobbak egyike, akinek eredményes pályafutása a fiatal generációk sora számára jelenthet követendő példát. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város nevében osztozom a család, a vízilabdasport és az egész nemzet gyászában. A Nemzet Sportolója játékosként és szövetségi kapitányként is a világ élére vezette hazánkat. Egész életében a magyar vízilabdasport és sportélet jövőjéért dolgozott. Büszkék vagyunk rá, hogy 2009-ben a vásárhelyi sportuszoda a Nemzet Sportolója, Gyarmati Dezső nevét vehette fel. Távozásával pótolhatatlan veszteség érte a magyar nemzetet – tette hozzá Fekete Ferenc.

A megemlékezés végén koszorút helyezett el Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Hód- Fürdő Kft. vezetősége, a helyi úszó- és vízilabda sportegyesület képviselői, valamint a hódmezővásárhelyi szurkolók és sportbarátok közössége.

Megszakítás