Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Gyermekbarát település Hódmezővásárhely

Gyermekbarát Település Díjat kapott Hódmezővásárhely az UNICEF magyarországi bizottságától. Idén először hirdették meg a pályázatot, melyen az ország 27 települése vett részt. Hódmezővásárhely díját és a vele járó 2 millió forintot Kószó Péter alpolgármester vette át Budapesten, a Művészetek Palotájában.

Idén áprilisban hirdette meg először az UNICEF magyarországi bizottsága a Gyermekbarát Település Díjat, amelyre összesen 27 pályázat érkezett be, de ezek közül csupán hárman nyertek: Cigánd, Óbuda és Hódmezővásárhely.

– Nem egy ideális álmot próbálunk elképzelni, hanem pontosan azt, hogy a települések amennyire lehet, vonják be a gyerekeket az őket érintő döntésekbe, a jövőre tekintettel. Olyan döntések szülessenek, melyek a javukat szolgálják. A résztvevő önkormányzatok mindegyike elkötelezett a gyerekjogok helyi védelme iránt. Ugyanakkor ez a díj egy hosszabb távú, fenntartandó folyamat első állomása csupán, annak érdekében, hogy egy település valóban gyermekbaráttá váljon – mondta Danks Emese, az UNICEF ügyvezető igazgatója az átadásai ceremónián Budapesten, a Művészetek Palotájában.

„Csak az a közösség tud megmaradni, amely törődik a jövőjével, vagyis a fiatalokkal” – ezt már Sanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár mondta. Hozzátette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma az UNICEF-et kiemelt partnerként kezeli, ezért támogatta ezt a programot is. A közös párbeszédet pedig azért tartja fontosnak, mert ha a fiatalok megkapják a figyelmet, akkor gyorsan a közösség részévé tudnak válni.

Elsősorban az oktatás átalakítása és a szegregáció megszüntetése miatt érdemelte ki Hódmezővásárhely a Gyermekbarát Település díjat, amelyet Kószó Péter alpolgármester vehetett át.

 – Mi nem pályázatot írtunk az UNICEF magyar bizottságához, csak egész egyszerűen leírtuk azt, amit a legfiatalabbakért, a gyermekekért tesz Hódmezővásárhely önkormányzata és tesznek az ahhoz csatlakozó intézmények. Itt van Túri Csaba, a gyermekvédelmi szolgálat igazgatója, és Szabó Adrienn, a diákönkormányzat vezetője is, hogy együtt ünnepeljük ezt a napot – mondta az alpolgármester.

Kószó Péter azt is kiemelte: a rászoruló gyerekek nyári étkeztetése és karácsonya is fontos Hódmezővásárhelyen. Ahogyan a mezővári fiatalok sorsa. Az önkormányzat a kárpátaljai településen új óvoda építését kezdeményezte és erre a célra már több mint 40 millió forintot gyűjtött össze.

 

 

Megszakítás