Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

H1N1: csökken a megbetegedések száma, de marad a látogatási tilalom

Naponta 15 – 20 beteg kerül kórházba az influenza szövődményei miatt a térségben, bár a szakemberek szerint az elmúlt két héten radikálisan csökkent a megbetegedések száma. A vásárhelyi Erzsébet Kórházban öt az új influenzával fertőzött beteget kezelnek. Országszerte már hatvanan haltak meg a H1N1 vírus fertőzése következtében.

Az elmúlt két hétben mindössze öt napot dolgoztak a háziorvosok. Az ő jelentésük alapján ugyan visszaesett az influenzás megbetegedések száma a térségben, de a szakemberek szerint ez nem jelenti még a járvány végét.
– Naponta a régióból 15- 20 beteg kerül kórházba vagy az új, vagy a szezonális influenza szövődményei miatt – tudtuk meg dr. Tombácz Zsuzsannától, az ÁNTSZ járványügyi felelősétől, aki hozzátette: közülük általában 5-6 betegnek súlyos az állapota, ők lélegeztető gépen vannak.

Azt, hogy a járvány tart, a háziorvosok tapasztalatai is alátámasztják. Információink szerint az ünnepek alatt annyian mentek ügyeletre, hogy sokukat már a kórházba irányítottak, mert az orvosok nem győzték az ellátást. A változó időjárásnak köszönhetően a H1N1 mellett most már egyre intenzívebben támadnak egyéb vírusok és a szezonális influenza is – mondta el dr. Grezsa István háziorvos. – Az elmúlt időszakban mintegy 15-20%-kal megnőtt a rendelőkben a betegek száma, az én tapasztalataim szerint azonban a páciensek nagy részénél szerencsére nem jelentkeznek súlyos szövődmények – tette hozzá a háziorvos.

Dr. Tombácz Zsuzsanna járványügyi felelős arra számít, hogy a következő napokban tovább csökken a megbetegedések száma a térségben. Amennyiben ez így lesz, feloldhatják a kórházakban még ma is tartó látogatási tilalmat. Addig viszont csak különleges esetben, engedéllyel lehet bemenni az egészségügyi intézménybe.

Megszakítás