Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hálaadó istentisztelettel nyitja meg kapuit a 300 éves református Ótemplom

Hódmezővásárhely legrégebbi fennmaradt épülete, a közel 300 éves református Ótemplom teljes külső és belső felújítást követően, a különböző korok művészeti értékeit megőrizve, de korszerű, 21. századi kivitelezésben nyitja meg kapuit a hívek és a látogatók előtt 2012. november 4-én, vasárnap 15 órakor.

300 év történelmét és művészeti alkotásait őrzi a belváros szívében elhelyezkedő református Ótemplom. Az épület tornyát 1713-ban építették, ez a város legrégebbi téglaépítménye. A templomhajó 1720-23 között épült. A templom eredeti bútorzata, kegytárgyai az idők során elkerültek Vásárhelyről, a tavaly karácsony után kezdődött felújítás során azonban lehetővé vált ezek összegyűjtése, majd restaurálást követő visszaállítása. Így a 18. századi kazettás, festett fatáblás homlokzatú és mennyezetű karzat, a szószékkorona, a papok padja, valamint 113 év után több kegytárgy is visszakerült eredeti helyére. Az ország egyik legidősebb óraszerkezetének számító kovácsoltvas, egymutatós toronyórát a harminc éve nem működő Rákóczi-csengettyűvel együtt most szintén helyreállították. A templom emellett korszerű kialakítást kapott, valamint szigetelést, padlófűtést és modern világítást.

A 271 millió forint összköltségű belső felújításra 231 millió forint támogatást nyújtott az egyházközség számára a Magyar Állam és az Európai Unió, a fennmaradó 40 millió forintot Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosította. Emellett az Önkormányzat felajánlásából megvalósult a templom külső felújítása is.

A megújult református Ótemplom ünnepélyes átadására hálaadó istentiszteleten kerül sor 2012. november 4-én, vasárnap 15 órakor. A gyülekezetet Lázár János országgyűlési képviselő köszönti, az új Úr asztalát és a szószéket Bán Csaba lelkipásztor avatja fel, igét Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a MRE Zsinatának lelkészi elnöke hirdet, úrvacsorát tart Baracsi Levente, az aradi belvárosi egyházközség lelkipásztora és Gyenge Károly, a torontálvásárhelyi egyházközség lelkipásztora. Az ünnepségen közreműködnek Zoltán Péter klarinétművész, a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, valamint a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola diákjai.

Az ünnepi istentisztelet helyszíne: Református Ótemplom, Hódmezővásárhely, Kossuth tér 7.

Megszakítás