Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Halmay Úszógála a sport szeretetéért

Tizedik alkalommal rendezték meg a város általános- és középiskolás diákjai számára a Halmay Úszógálát. Az általános iskolák versenyében a rendezvény történetében először, idén holtverseny alakult ki, az első helyezett iskolák egyaránt közel 50 kilométer távot teljesítettek.

A Szent István Általános Iskola pedagógusai immár tizedik alkalommal rendezték meg a hódmezővásárhelyi uszodában a Halmay Zoltán úszó olimpiai bajnokról elnevezett úszógálát, amelyen a város általános iskolái közül a Klauzál Gábor, a Liszt Ferenc, a Szent István és a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákjai, valamint a középiskolások vettek részt.

– Közismert, hogy a városban a mindennapos testnevelés órák keretében hosszú évek óta tart az úszásoktatás. Amint látjuk, jól működik. A gála egy megmérettetés és egy kihívás. Ilyenkor egyszerre, egy pályán több intézményből öt gyerek úszik. Mi mérjük a teljesítményüket, és a végén az viszi el a kupát, akik a leghosszabb távot ússzák – mondta Ménesi Sándor, a Szent István Általános Iskola igazgatója.

Az, hogy melyik versenyző milyen hosszú távot úszik, nincs meghatározva. Minden gyerek képességének és életkorának megfelelően dönti el. A cél, hogy a gyerekek jól érezzék magukat és részesei legyenek egy sport és egyben közösségépítő programnak.

– Én mell- és gyors úszásban indultam. Nem számoltam, de körülbelül 3500 métert úsztam. Jól éreztem magam, már voltam úszóversenyen, de ilyen úszógálán még sosem – mondta Miklós Péter, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola egyik versenyzője.

A Halmay Úszógála kupáját a középiskolás csapatok közül a Bethlen Gábor Református Iskola csapata nyerte, ők 57 kilométer távot teljesítettek. Az általános iskolai csapatok közül a gála történetében először holtverseny alakult ki, így megosztott első helyen végeztek a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Szent István Általános Iskola úszói. A csapatok egyaránt 50 kilométert úsztak.

Megszakítás