Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hamarosan elkészül a Bessenyei-központ Hódmezővásárhelyen

Hamarosan befejeződik a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ felújítása és bővítése, a rekonstrukció terveit az épületet a háború utáni, tiszavirág életű magyar építészeti modernizmus stílusában megálmodó Janáky István fiai készítették – közölte Almási István fideszes alpolgármester hétfőn az alföldi városban.

Az épület előtt tartott sajtótájékoztatón a politikus elmondta, a központ a 4,2 milliárd forintos összköltséggel megvalósuló Tornyai János Kulturális Városnegyed legfontosabb eleme. Az alapjaitól újjáépített, korszerűen felszerelt épület a város és a térség kultúrájának meghatározó helyszíne lesz.

Az 1,2 milliárd forintos összköltséggel – amely 92 százalékát uniós támogatás fedezte – korszerűsített központ alkalmas lesz hazai komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadások fogadására – tudatta az alpolgármester. A

z intézmény az oktatást szolgálja majd, helyet kap benne egy számítógépes kabinet, az új 870 négyzetméteres hasznos alapterületű szárnyban egy táncstúdió, valamint a zeneiskola egy részlege – tette hozzá Almási István.

Janáky György építész – aki augusztus 6-án elhunyt testvérbátyjával készítette el a rekonstrukció terveit – elmondta, a műemléki védettség alatt álló épület a második világháborút követően, 1947 és 49 között a szocreált megelőzően virágzó magyar építészeti modernizmus egyik legszebb példája.

Janáky István – aki az 1930-as és az 1960-as évek között elismert építészként dolgozott – a megbízást 1947 végén kaphatta meg még magántervezőként azzal, hogy a központhoz a szomszédos telken egy népfőiskola is kapcsolódott volna. Ez utóbbi elképzelés azonban nem valósult meg – közölte az Ybl-díjas szakember.

Az építész hangsúlyozta, azzal a szándékkal láttak hozzá a rekonstrukció terveinek elkészítéséhez, hogy édesapjuk művét új funkciókkal ellátva mentsék át a jövőbe.

A legnagyobb változáson a színházterem esett át, a korábbi karzat és csekély lejtésű nézőtér helyén egymást meredekebben követő széksorokban foglalhatnak majd helyet a vendégek. Bár a terem befogadóképessége 420-ról 365-re csökkent jóval kényelmesebb lett és az akusztikája is sokat javult – tudatta a szakember.

A rekonstrukció során az új és a régi épületszárnyat is akadálymentesítették, sőt az ország első olyan színházi épülete jött létre, ahol nem csupán a nézőtér, de az öltözői és színpadi rész és bejárható kerekesszékkel – közölte Janáky György. A színházteremhez többfunkciós terek kapcsolódnak, melyek alkalmasak klubfoglalkozások, kisebb színielőadások, kamara és dzsesszkoncertek megrendezésére is – mondta az építész.

(MTI)

Megszakítás