Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hamis Koszta-képet kell megtalálniuk a látogatóknak Hódmezővásárhelyen

Koszta József gyűjteményes kiállításának képei között a festőművész egy hamisított önarcképét kell megtalálniuk a látogatóknak a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban, szombaton, a Múzeumok éjszakáján.

Nagy Imre múzeumigazgató elmondta, a festmény különlegessége, hogy a hátuljára egy eredeti Koszta József által írt levelet ragasztottak – ennek valódiságát írásszakértői vélemény is tanúsítja.

A hamisítók a kép eredetiségét azzal igyekezték még alátámasztani, hogy egy kiállítási címkét a festmény hátuljára ragasztottak. E szerint az alkotást a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatták be a nagyközönségnek. A közgyűjtemény nyilvántartásai szerint a címkén említett tárlaton azonban sem ez a kép, sem más Koszta-mű nem szerepelt.

A Tornyai János Múzeumban szombat este a látogatók más Koszta Józseffel kapcsolatos fejtörőkön is próbára tehetik tudásukat, emellett többek között Plohn József fotóművész emlékére nyílik kamara-kiállítás, a múzeum udvarán drón reptetést tartanak – a különleges jármű az épület felett lebegve a légi régészet lehetőségeibe enged bepillantást -, a legkisebbeket bélyegfoglalkozásra várják, valamint bélyegeken mutatják be a régészeti világörökségeket is. Az est fináléja pedig a múzeumépület fényfestése lesz röviddel éjfél előtt.

Az Alföldi Galériában szombaton este a tavalyi vásárhelyi képzőművészeti szimpóziumon résztvevő tizenegy alkotó mintegy negyven művéből nyílik kiállítás. Éjszaka a művészek kalauzolják körbe a galéria kiállításain a vendégeket, este fél kilenckor pedig különleges indusztriális zenei performance, a Vatafaka együttes koncertje szórakoztatja az egybegyűlteket az udvaron.

A vásárhelyi zsinagógában a naplementét követően szombatbúcsúztató szertartással kezdődnek a Múzeumok éjszakája programjai. Az est a zsidó kultúra jegyében zajlik, lesz szó az ünnepekről, a hagyományról, az étkezésről, a templom karzatán a Mohai-Szekeres duó és az Orbis zeneműhely ad különleges koncertet.

A Múzeumok éjszakája negyedik hódmezővásárhelyi helyszínén az Emlékpontban a Rákosi börtönei kiállításhoz kapcsolódó éjszakai őrjáratra, forró nyomon zajló tárlatvezetésre és börtönkoszt-kóstolóra várják a kommunista diktatúra évtizedeit bemutató kiállítóhelyre betérőket.

(MTI)

Megszakítás