Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Harminc pincészet borai Hódmezővásárhelyen

Mintegy harminc pincészet várja az érdeklődőket a Szent István király ünnephez kapcsolódó, XI. Bor- és Pálinkafesztiválon – augusztus 19-23-áig – Hódmezővásárhelyen. Az ország legismertebb bortermelő vidékei mellett a helyi nedűkkel is megismerkedhetnek az ötnapos rendezvényen, és megválasztják Hódmezővásárhely Borát.

– A borfogyasztás reneszánszát éli manapság hazánkban. Egyre többen készítenek nagyon jó minőségű borokat. Az augusztus 19-23-a között zajló hódmezővásárhelyi bor- és pálinkafesztivál nagyon jó kezdeményezés – vélte Vágó János önkormányzati képviselő.

A hungarikum borok egyedisége a különleges éghajlatnak, fajtaösszetételnek és az eltérő talajszerkezetnek köszönhető. Ezek együtteséből született meg a magyar borokra jellemző testes, határozott ízvilág. Az idei fesztiválon több mint hatvan kiállító, köztük mintegy harminc pincészet várja az érdeklődőket. A 22 magyarországi borrégió legkiválóbb nedűi között a hódmezővásárhelyi tájborok is megjelennek.

– Hódmezővásárhely egy különleges helye a magyar szőlészetnek, borászatnak. Anno úgy szerepelt, mint borvidékbe nem sorolt kiváló, jó bortermőhely. Közel 500 hold szőlőt termesztettek a 18-19-ik században – mondta Takács Ferenc, a sóshalmi borászat vezetője.

A sóshalmi borászat hat, a fesztiválon is megtalálható bora mellett, Balog Árpád csongrádi és hódmezővásárhelyi borász kínálata is különlegesnek ígérkezik. A mindenféle tartósító és adalékanyagoktól mentes, hagyományos technológiával készült borok jellemzik a családi vállalkozást. A fesztivál borversenyén megválasztják Hódmezővásárhely Borát is.

– A versenynek nagyon nagy szerencséje, hogy nem csak a város delegáltjai, de szakemberek is vannak a zsűriben. Komoly a verseny, nehéz a döntés, ebben segítenek a borászok – mondta Molnárné Kecskeméti Rita önkormányzati képviselő, a zsűri tagja.

Az ötnapos fesztiválon borvidékeink legfinomabb nemzetközileg is elismert borait, köztük tokaji, balatoni, villányi és szekszárdi szőlészetek nedűit is megkóstolhatják az érdeklődők, de a tavalyi borverseny győztese, a hajós-bajai Koch Csaba borászata szintén ellátogat a Hódmezővásárhelyre.

Megszakítás