Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Három intézmény pedagógusainak tartottak továbbképzést a Városházán

Kihívások a pedagógiában, gyógypedagógiában címmel a sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztéséhez kapcsolódó előadásokat hallhattak a pedagógusok a Városháza Dísztermében. A Lépcsőről lépcsőre elnevezésű pályázat keretében megvalósuló továbbképzés résztvevői a Klauzál Gábor Általános Iskola, a Corvin Mátyás Szakközépiskola, valamint a Kozmutza Flóra Iskola tanárai, gyógypedagógusai voltak.

Lépcsőről lépcsőre címmel konzorciumi pályázatba kapcsolódott be a Klauzál Gábor Általános Iskola, a Corvin Mátyás Szakközépiskola, valamint a Kozmutza Flóra Általános Iskola. A közel 30 millió forintos uniós támogatással megvalósuló projekt során pedagógus továbbképzések megtartását vállalták, valamint a sajátos nevelési igényű gyerekeknek pályaorientációs foglalkozásokat rendeznek, a külső partnerek számára attitűdfejlesztési programokat tartanak, valamint szülői fórumot, klubot szerveznek.

– Ennek a pályázatnak egy attitűdformálás, a szemléletváltás a legfőbb célja a sajátos nevelési igényű gyermekek befogadása és nevelése szempontjából, illetve az átmenetek segítése. A pedagógusok továbbképzése arra mutat rá, hogy hogyan lehet a sajátos nevelési igényű gyerekeket átvezetni egyik intézménytípusból a másikba – mondta Tóthné Kecskeméti Katalin tankerületi igazgató.

A pályázat keretében a Polgármesteri Hivatal Dísztermében tartottak pedagógus-továbbképzést. A témák között szerepelt egyebek mellett a tanító és a gyógypedagógus kompetenciája az írott nyelv zavarainak felismerésében és kezelésében, vagy az együttműködés és partnerség az együttnevelésben. Az előadások homlokterében a sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztése állt.

– Egyre inkább a figyelem hangsúlya feléjük irányul, hiszen felismerte mind a pedagógus, mind a társadalom, hogy az értékeket mindenkiben megtalálhatjuk. Fontos, hogy kiderüljön egy gyerekről, minél hamarabb, hogy sajátos nevelési igényű-e, hogy megfelelő fejlesztéssel a munkaerőpiacra ki tudjon lépni – mondta Tóthné Kecskeméti Katalin.

Hódmezővásárhelyen a sajátos nevelési igényű gyerekek ellátását az utazó gyógypedagógus hálózat segíti, az intézményekben tanító pedagógusok pedig ezt a munkát egészítik ki.

Megszakítás