Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Három ország sakkozói vívtak meg a 11. Dr. Rapcsák András Sakk emlékversenyen

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a dr. Rapcsák András Sakk Emlékversenyt a Fekete Sas épületében. Az egynapos versenyek körében kiemelkedően magas díjalap vonzóvá tette a vidéki, sőt az országhatárokon túliak körében is a megmérettetést.

Dr. Rapcsák András polgármester a helyi sakkélet egyik megteremtője és oszlopos tagja volt Hódmezővásárhelyen. Az egykori játékostársra tizenegy év óta versennyel emlékeznek a helyi sakkozók.

– Rapcsák András kiváló versenyzője volt csapatunknak, mesterjelölti címet ért el a sportágban rengeteg egyéb teendője és politikusi pályája mellett, ezenkívül kiemelkedő támogatója, mecénása volt klubunknak – mondta Botka Péter, a Vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk SE szakosztályvezetője.

A klub jelenleg az ifjúságnevelésre helyezi a hangsúlyt. A vasárnapi emlékversenyen a 80 induló közül 30 saját nevelésű fiatal játékos volt. A találkozón bárki bárkivel sakkozhatott, így nem volt ritka, hogy gyerekek, már tapasztalt, akár nyugdíjas korú versenyzővel mérettették meg magukat.

– Kilenc fordulós, svájci rendszerű versenyről van szó, egy számítógépes program párosítja a versenyzőket. Egy partira fél óra jut és kilenc partit játszik mindenki – tette hozzá Botka Péter.

Az emlékverseny támogatóinak jóvoltából több mint 100 ezer forintos volt a díjalap, ami az egynapos magyarországi versenyek körében kiemelkedően magas. Talán ezért – és a rengeteg különdíjnak köszönhetően – nem csak Vásárhelyről, de Budapestről, Romániából és Szerbiából is érkeztek játékosok.

Megszakítás