Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Három százalék alatt a munkanélküliség

Huszonhét év óta nem volt példa arra, hogy ennyire alacsony, 2, 5 %-os legyen Hódmezővásárhelyen a munkanélküliség – hangzott el az év utolsó közgyűlésén.

 

 

A közfoglalkoztatás idén is két féle módon működött Hódmezővásárhelyen, az egyik a START munkaprogram, a másik a hosszabb periódusú foglalkoztatási forma – hangzott el a az év utolsó közgyűlésen. A mezőgazdasági munkát végzők paprikát, paradicsomot, céklát, cukkinit és főzőtököt termesztettek, összesen 100.000 növénypalántát ültettek. Emellett részt vettek a munkavállalók az erdőtelepítésben is. A beszámolóban az is elhangzott: 462 millió forint állami támogatást kapott az önkormányzat közfoglalkoztatási programjaihoz. Jó hír, hogy az érintetteket javarészét sikerült visszavezetni a munkaerőpiac világába. A jövő évi tervezésnél figyelembe kell venni, hogy az elmúlt 2 évben csökkent a közfoglalkoztatottak száma. 

 

–  Az elmúlt 8 év legnagyobb sikere, hogy a munkanélküliséget érdemben le tudta szorítani a város. 13 %-os munkanélküliséggel kellett szembesülnünk 2010 környékén, voltak bizonyos korosztályok, például a középkorú nők, ahol nagyon magas, az országos átlagot meghaladó volt a munkanélküliség időszakonként. A város legnagyobb teljesítménye az elmúlt időszakban, hogy 3%, vagy az alá tudta szorítani a munkanélküliséget – mondta Lázár János országgyűlési képviselő.

 

A számok nyelvén: 3000 állás nélküli ember helyett csupán néhány 100-ról kell gondoskodni, ez pozitív változás a város életében – tette hozzá. 

 

–  2,5 % -os munkanélküliség nem volt 1990 óta. 27 évet kellett azért dolgozni közösen, elsősorban a Hódmezővásárhelyen dolgozó munkaadóknak. Az alapvető érdem a kockázatot vállaló munkaadókat illeti, ebben az elmúlt nyolc év kiemelkedő jelentőségű volt. Ez óriási eredmény ahhoz képest, hogy több 10 ezer munkahely szűnt meg 1990 és 1995 között. Pontosan tudjuk, hogy mekkora kríziseket kellett a szociális oldalon menedzselnie a városnak – összegezte az eredményeket Lázár János.

 

A közfoglalkoztatás egy átmeneti megoldás – nyilatkozott a térség országgyűlési képviselője – aki a közfoglalkoztatás visszaszorítására tett javaslatot. Csak annak a közfoglalkoztatási formának van létjogosultsága, amely a kötelező önkormányzati feladatok ellátásához biztosít segítséget. A piaci szférával nincs értelme konkurálni, hiszen itt a közfoglalkoztatotti bérek dupláját kereshetik meg az emberek – tette hozzá Lázár János – aki javasolta, hogy a Belügyminisztériumnál kevesebb embert igényeljen a város közfoglalkoztatásra. A munkavállalókat inkább irányítsák át a munkaerőpiacra. Az országgyűlési képviselő szerint a városnak az az érdeke, hogy segítse az embereket az elhelyezkedésben.

Megszakítás