Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hatályba lépett a közösségellenes magatartásokat tartalmazó helyi rendelet

Már hatályos a tiltott, közösségellenes magatartásokat tartalmazó helyi rendelet. A jogszabályt az új, szabálysértési törvény alapján fogadta el legutóbbi ülésén a képviselőtestület, amely minden részletre kiterjedően tartalmazza azokat a tevékenységeket, amelyek tiltottak, és akár 150 ezer forintos bírsággal is sújthatók.

Az önkormányzatok eddig is szabályozták azokat a tevékenységeket, amelyek védik a közjót, a köztisztaságot, és rendet szolgálják. Ettől az évtől, az új szabálysértési törvény értelmében azonban csak törvény határozhatja meg a tiltott, közösségellenes magatartásformákat, miközben az új önkormányzati törvény lehetőséget ad a települések számára olyan rendelet magalkotására, amely ezeket gyűjti össze. Így született meg a legutóbbi ülésen a tiltott, közösségellenes magatartásokat tartalmazó helyi rendelet.

– Ezek nem szabálysértések, azonban szankcionálható, tiltott, közösségellenes magatartások – tájékoztatott dr. Makó András, Hódmezővásárhely aljegyzője.

A jogszabály 15 oldalon keresztül, 22 pontban részletezi azon tevékenységeket, amelyek ebbe a kategóriába tartoznak. Így rendelkezik többek között a köz- és magánterületek tisztántartásáról, a temetők rendjéről, a hulladék kezeléséről, a zöldterületek használatáról, az értékek védelméről, környezetvédelmi kérdésekről, a lobogózás szabályairól, de még a kutyasétáltatás problémái, a választási plakátok elhelyezésének lehetőségei és a házszámok kérdésköre is belekerült az új rendeletbe. 

– Ha valakit a közterület felügyelők tetten érnek, akkor 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal lehet súlytani. Ha pedig a közigazgatási bírság keretében büntetnek valakit, akkor 50 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedhet a szankció – tette hozzá az aljegyző.

A rendelet célja azonban nem a bírságolás, hanem annak elérése, hogy minél kevesebb tiltott, közösségellenes magatartás legyen Hódmezővásárhelyen. A rendelet a hodmezovasarhely.hu weboldalon olvasható.

Megszakítás