Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hatodik alkalommal ad otthont Hódmezővásárhely a Történettudományi Találkozónak

Több mint ötven kutató közel hetven előadással várja az érdeklődőket szombat óta a Vásárhelyi Történelmi Kör által szervezett Történettudományi Konferenciára. A Bethlen Gábor Református Gimnáziumban rendezett, kilencnapos előadássorozaton a különböző tudományos szempontok ütköztetése a cél.

Hatodik alkalommal rendezik meg Történettudományi Találkozó Hódmezővásárhelyen. A szervezők célja a tudományos eredmények szélesebb körű ismertetése, vagyis, hogy a friss történelmi ismeretek megszerzése ne csak a diákság kiváltsága legyen.

– Hódmezővásárhely erre jó táptalaj. Eleinte az olvasóköri és a könyvtári előadások hagyományaiból tudtunk táplálkozni. Az elmúlt évek bizonyították: az érdeklődés fenntartható még ebben a nyári szezonban is. Ezt a napi látogatottságok igazolják – mondta dr. Szabó Pál, a Történettudományi Konferencia társszervezője.  

A hatodikától tizennegyedikéig tartó találkozón több mint ötven szakértő közel hetven előadást tart a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban. A tudományos értekezések az ókortól napjainkig dolgoznak fel eseményeket. A szervezők azonban minden évben egy aktuális témát előtérbe helyeznek.

– Minden évben van egy aktuális évforduló. Az idén ez Bethlen Gábor erdélyi fejedelemmé választása. Nem véletlen ez a kettős egybeesés, hogy éppen itt a Bethlen Gimnázium falai között kerül sor a konferenciára, hiszen erről előadás is lesz a hét folyamán. Úgy gondolom, ez az ősszel induló Bethlen-év megelőlegezhető itt Vásárhelyen, mivel mi leszünk az elsők, akik ennek teret szentelünk- tette hozzá dr. Kovács Pál.

A találkozóra Budapest több egyeteméről, Szegedről és Vásárhelyről is érkeztek szakértők. A szervezők célja, hogy több történész generáció közösen, műhelymunka-szerűen dolgozzon együtt. Tegnap az oszmán birodalom különböző időszakairól hallhattak előadásokat az érdeklődők, de minden nap más és más tartalmi blokk követi egymást.

Megszakítás