Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Hechingenben jártak a vásárhelyi rendőrök

Hódmezővásárhely német testvérvárosában, Hechingenben jártak a vásárhelyi rendőrök. A két őrs között a szakmai kapcsolat már évek óta fennáll, sőt mára barátivá  alakult viszonyuk. Egy-egy látogatás alkalmas a munkával kapcsolatos tapasztalatok cseréjére, sőt kulturális élményszerzésre is lehetőség nyílik.

A hechingeni és a vásárhelyi rendőrség 1996-ban vette fel egymással a kapcsolatot, amikor a két település testvérvárosi viszonyba került. Először a németek jöttek ide, majd a találkozások felváltva követték egymást. Legutóbb innen indult kisebb delegáció Németországba, hogy a vásárhelyi rendőrök tovább bővítsék szakmai tapasztalataikat.

– Mercedes gépkocsikkal rendelkeznek, melyek speciálisan a szolgálatra lettek felszerelve és új technikával ellátva. Tavaly, amikor ők voltak itt, elvittük a németeket a szegedi rendészeti szakközépiskolába, ahol megismerkedhettek a magyar rendőr képzés tematikájával, és a gyakorlatból is ízelítőt is kaphattak. Valószínűleg ebből kifolyólag ezért vittek el ők is most bennünket az ottani rendőrképző iskolába, ahol szétnéztünk, hogy Németországban hogyan történik a képzés – mondta Torzsa Endre osztályvezető.

A németországi rendőrképzés alapvetően abban különbözik a magyartól, hogy mindenki utcai járőrként kezdi, és ha ott megállja a helyét, akkor mehet csak tovább főiskolára és lehet belőle rendőrtiszt.

– Látjuk azt, hogy milyen körülmények között dolgoznak és milyen eredményeket produkálnak. Nem vagyunk elmaradva szakmai felkészültségben, tudásszintben, hivatástudatban tőlük, mi is jól és teljes erőbedobással végezzük munkánkat. A technika és egyéb körülmények náluk jobbak, de így is hasonló színvonalon el tudjuk látni a feladatunkat, ami a mi javunkra írható – tette hozzá Torzsa Endre.

Egy-egy szakmai találkozó a szakmai tapasztalatok cseréjén kívül arra is alkalmas, hogy a vendégek megismerjék egymás hagyományait, történelmét és kultúráját.

Megszakítás